Пациентка подпали стая в COVID отделение в Русе

Жената свалила кислородната си маска, за да търси със запалка предмет под леглото

OFFNews 13 октомври 2021 в 10:17 1339 4

Снимка БТА

Пожар се е разразил в една от стаите на COVID отделението в УМБАЛ "Медика Русе" към 4 ч тази сутрин, съобщи БНТ.

Инцидентът е причинен от пациентка, поставена на двоен източник на кислород, която е свалила маската си. След това жената е взела запалка, с която е започнала да търси изтърван предмет под леглото.

Близостта на огъня до кислорода е възпламенила маската и е предизвикала пожар. Благодарение на бързата и адекватна реакция на дежурния екип от лекар, две медицински сестри и санитар, пожарът е овладян бързо с пожарогасителите в лечебното заведение и вода.

За навременната реакция е помогнала и пациентка от съседното легло, която моментално е дръпнала въженцето на алармената система за връзка с персонала.

В помещението са обгорели част от леглата, стените и уредите. Четиримата пациенти, настанени за лечение в стаята, не са засегнати. Те са изведени от персонала в други помещения и в момента са в стабилно състояние.

Пожарната е извикана своевременно от екипа на Спешно отделение, пристигнала е навреме. Навреме са пристигнали и служителите от Второ РПУ. На място е пристигнал и заместник-кмета на гр. Русе Димитър Недев.

Ръководството на болницата обмисля да издаде заповед при постъпване в лечебното заведение, на пациентите да не се разрешава да носят запалителни средства. Днес ще се издаде такава извънредна заповед, съобщиха от болницата пред БНТ.

От УМБАЛ "Медика Русе" напомнят, че с кислорода трябва да се внимава много, защото въпреки, че е животоспасяващ газ, той и активно поддържа горенето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

4

Човека

13.10 2021 в 14:53

Жената няма никаква вина между другото. В други е вината както навсякъде у нас. Нито са забранили запалките, нито са инструктирали пациентите за опасността. Сигурен съм, че има и контакти да си зареждат телефоните там.

23293

3

Стефан

13.10 2021 в 11:51

Бе, хора всякакви, не всички знаят за химията за VI клас.

Ако ще пишат такъв правилник, да махнат и маслото от чиниите. Ако изобщо ги хранят с нещо.

6145

2

kokoten

13.10 2021 в 11:43

....когато не си учил навреме,всякакви забрани са безсмислени....това е достойно за наградите "Дарвин"...

1905

1

тОлуп

13.10 2021 в 10:26

"жената е взела запалка, с която е започнала да търси изтърван предмет под леглото"

Това се казва истински ДЕБИЛ!!!