Първите 50 медици завършиха курса за спешна помощ по въздух

OFFNews 30 май 2023 в 13:37 740 0

дипломиране

Снимка ВМА

Дипломиране на медиците от курса по спешна въздушна медицинска помощ

50 лекари и медицински специалисти получиха своите удостоверения за завършен курс „Оказване на спешна медицинска помощ по въздуха" на церемония във Военномедицинска академия (ВМА).

Десетдневното обучение на медиците стартира в средата на месец май. Проф. Любомир Алексиев и екипа му представиха пред обучаващите се спецификата на авиационната дейност, авиационната физиология и стрес от полет: шум, вибрации, температурни амплитуди, осветление, хипоксия, ускорения, умора. Засегнати бяха темите за мениджмънт на ресурсите на екипажа – комуникация, кооперативност в многочленен екипаж, човешкият фактор в авиацията, както и аварийните процедури в полет и авиомедицинската документация.

Преди да започнат обучението си кандидатите преминаха през всички необходими физически и медицински прегледи в специализираната комисия на ВМА. Обучението на втората група медици ще започне на 12 юни.

На церемонията присъстваха заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, заместник-началникът на ВМА полк. доц. Владимир Василев, проф. Любомир Алексиев, началник на Катедра по авиационна и морска медицина на ВМА.

Меджидиев припомни, че за нуждите на спешна помощ по въздух ще бъдат изградени дванайсет хеликоптерни площадки ще бъдат изградени. В София те ще бъдат в болниците „Проф. Александър Чирков“, „Лозенец“ и „Св. Анна“. 

Стремим се първите площадки да бъдат до напълно окомплектовани с персонал болници, за да можем да спазваме „златния час“ при спешен случай, каза още министърът и допълни, че очаква процедурата за първите два хеликоптера, която е на Министерството на транспорта и съобщенията, да е приключила към 15 юни и след това да пристигнат хеликоптерите, чиито пилоти ще бъдат чужденци.

Меджидиев каза още, че ще се запази медицинският транспорт със самолет, който ще се ползва за по-големи разстояния и при нужда от по-голям медицински екип.

Оказването на спешна медицинска помощ по въздух се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост, като това е една от най-важните инвестиции, каза Пеканов. По-рано днес той посочи и други области в здравеопазването, включени в Плана - модернизиране на болници, създаване на центрове, модернизиране в областта на психиатрията, както и създаване на фонд за насърчаване на по-балансирано разпределение на медицинските специалисти в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови