Пълен локдаун, ако мерките не дадат резултат до 10-15 дни

Детските градини и яслите няма да бъдат затваряни при никакви условия

OFFNews 23 октомври 2021 в 10:21 7503 0

"Ако мерките не сработят следващите 10-15 дни, то единствената алтернатива е пълен локдаун", заяви пред Нова ТВ служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

В случай, че има ефект от тях и броят на заразените намалее, след 10-15 дни най-малките деца ще се върнат в училище.

Той заяви, че най-лошият сценарий за страната е  изчерпването на капацитета на болниците. По думите му разполагаме с 10-15 дни, за които или трябва да се пречупи вълната, или болниците няма да могат да приемат пациенти, защото и капацитетът, и оборудването ще са изчерпани.

В момента в Държавния резерв почти няма респиратори. Водени са разговори за доставка на нови със Световната банка. Ако капацитетът на болниците се изчерпа, болните ще бъдат изпращани за лечение в други държави, обясни още той.

Защо училищата са затворени, а ресторантите - не?

В отговор на този въпрос Кацаров обясни, че "при влизане в ресторант с документ, където всички на това място са с такъв документ – това вече е безопасна среда, в училищата такива изисквания не са въведени". По думите му това е съществената разлика между училищата и ресторантите.

Той коментира, че се обсъжда употребата на щадящи тестове за учениците, като ако се постигне съгласие за използването им, децата ще могат да се върнат в клас.

Детските градини и яслите няма да бъдат затваряни при никакви условия, допълни здравният министър.

Нови места със задължителен зелен сертификат?

Кацаров заяви, че в момента се обсъжда възможността за задължителен зелен сертификат за служителите на гишета, както и за хората,  които ще проверяват за спазване на мерките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови