Индивидуален подход при здравната помощ за уязвимите групи

OFFNews - Бургас 19 май 2017 в 17:09 2647 0

Първо въвеждащо обучение за здравни специалисти от Бургас, Средец и Малко Търново се проведе през миналата седмица в морския град. То бе организирано от Националната мрежа на здравните медиатори и е част от интегрирания проект на Община Бургас, който се финансира в рамките на програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). В обучението се включиха лекари и медицински сестри от Бургас, Средец и Малко Търново.

В рамките на два дни, Цвета Петкова и Огнян Каменов акцентираха на нуждата от индивидуален подход не само към уязвимите групи от хора, но и за такъв при отделните групи роми. Представиха ромската култура и история, специфики на различните групи, работа в мултиетническа среда.

Работим вече доста години с медицински специалисти, споделяме и добри, и лоши практики“, казва Цвета Петкова.

При правилен подход успяваме да променим нагласата и нуждата от здравни грижи да бъде осъзната и от най-маргинализираните групи, споделя Петкова.

Работим вече около 20 години с всякакви ромски общности. Много от българите смятат, че ромите са едно цяло – тази грешна представа, която се вижда по телевизията, във вестниците. Но те са много различни, а всяка група, всяка махала има своите специфични особености – спрямо езика, който говорят, начина им на живот“, казва Каменов.

Като пример, по време на обучението, той посочи гърменските роми. Но не тези, станали обект на политически игри преди няколко години, а истинските представители на общността, които още водят номадския си начин на живот. С тези хора, трябва да се работи индивидуално, за да има ефект, споделят обучителите.

С това се съгласяват и участниците в обучението. Диана Иванова и Руска Бербенлиева са медицински сестри в гр. Средец. И двете обичат да работят с деца, което приемат и като призвание. Диана, която е с ромски произход, споделя, че има нужда от подобни обучения:

Има, защото е много трудна работата. Работим основно с роми, най-трудна е комуникацията“, казва Диана.

Руска добавя, че основната разлика идва от начина на живот.

Те не могат да преценят кои са приоритетите в отглеждането на децата. При тях това не е на първо място“, добавя Руска.

Следващото обучение по „Интергрирания проект за социално включване на ромите и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново“ ще бъде водено от медицински специалисти. То е планирано за месец юли.

Целият проект на Община Бургас е на обща стойност 2 613 544 лв. Той е по Програмата "ЗОВ - Здраве и образование за всички", част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови