От днес във Великобритания влизат в сила облекчения за имунизираните

OFFNews 16 август 2021 в 10:21 920 0

От днес във Великобритания влизат в сила нови облекчения за имунизираните. Британците със завършен ваксинационен цикъл вече няма да се самоизолират, ако са били в контакт с човек с положителна проба за COVID-19, съобщи Ройтерс.

Правителството обяви, че на всички 16 и 17-годишни в Англия ще бъде предложена първа доза ваксина.

Бизнесът изрази сериозна загриженост от недостига на персонал и празните рафтове по магазините, което принуди правителството да вземе мерки. Повече от три четвърти от населението вече е с две дози срещу COVID-19 и правителството залага много на успешното масово ваксиниране, за да вдигне и малкото оставащи ограничения.

Междувременно 16 и 17-годишните в Англия ще получат възможност да се регистрират за първа доза до 23 август, съобщиха от министерството на здравеопазването. Здравният министър Саджид Джавид заяви, че това ще даде на тийнейджърите две седмици за изграждане на имунитет преди подновяването на училищните занятия през септември.

Децата между 12 и 15 години, които имат здравословни проблеми, също ще получат покани за ваксиниране. За разлика от възрастните на младите хора обаче няма да бъде насрочвана дата за втора доза.

За последното денонощие са регистрирани 26 750 нови случаи на заразявания и 61 жертви. По данни на правителството ваксините са спасили живота на около 84 600 души и са предотвратили заразяване на 23,4 милиона други.

89% от пълнолетните британци са с първа доза, а 77 на сто и с втора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови