От днес маските не са задължителни

Янка Петкова 01 април 2022 в 06:30 1834 1

Снимка Pixabay

От днес се отменя извънредната епидемична обстановка, носенето на маска не е задължително, но е силно препоръчително.

Решението за отмяна на мерките беше обявено от здравните власти.

Край на извънредната епидемична обстановка

Какво друго отпада

- изискването за спазване на физическа дистанция, както и ограничения в броя на хората, които могат да посещават едновременно обекти на закрито;

- ограничението за присъствено обучение във висшите училища – те ще могат да се върнат към нормалния учебен процес;

- забраната за свижданията в болниците и заведенията за социалните услуги и изискването към работодателите за допускане на присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Спират работа COVID зоните.

Препоръчително е носенето на маски в градския транспорт, в здравни заведения, при струпване на голям брой хора, в помещения без вентилация. Препоръчително е носенето на маски от хора с хронични заболявания и за възрастните хора. Проверки няма да се извършват, няма да се налагат глоби.

Какво не отпада

От 1 април в сила ще бъде изискването за провеждане на граничен здравен контрол за лица, влизащи у нас. Достъп ще има всяко лице от всяка точка на света, при представяне на валиден цифров сертификат - за ваксинация, преболедуване или изследване. Отпада изискването за трите цвята на зоните по държави и ограничение за недопускане на лица от червена зона у нас.

Бонусите за работа на първа линия ще се изплащат още три месеца, след изтичане на този срок, медиците от лечебните заведения ще бъдат компенсирани с увеличаване на стойността на клиничните пътеки. Обсъжда се то да е 25%, преговорите между БЛС и НЗОК продължават, съобщи председателят на УС на съсловната организация д-р Иван Маджаров.

Удължава се действието на протоколите на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

Болни и контактни лица ще продължат да подлежат на изолация и карантина, съгласно действащите разпоредби на Закона за здравето.

През следващия месец разпространението на инфекцията ще бъде мониторирано, за да се установи дали отмяната на мерките ще доведе до повишена заболеваемост. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

1

Трябваше да останат на някои места.
Не може примерно в лаборатория днес отивам да си пускам кръвни изследвания и двама от малцинстовото да спорят 30 минути заради това че можело без маска и им трябвало тест да ходят гастербайтери в Алеманията.
 
X

Да помогнем на украинските деца!