От 4 юни откриват дежурен детски кабинет в медицинския център на УМБАЛ Бургас

Кабинетът ще работи цяло лято в събота и неделя и ще обслужва безплатно пациенти до 18 г.

OFFNews 30 май 2022 в 08:38 1428 0

Медицински център УМБАЛ Бургас

Снимка УМБАЛ Бургас

Дежурен детски кабинет към медицинския център на УМБАЛ Бургас

Медицинският център на УМБАЛ Бургас – „Св. Николай Чудотворец“, открива втори дежурен кабинет, който ще работи по договор с общопрактикуващи лекари, съобщиха от лечебното заведение.

Това е специализиран детски кабинет, с работно време от 8 ч. сутринта до 20 ч. вечерта в събота, неделя и празнични дни. Кабинетът отваря на 4 юни и ще бъде единственият в Бургаска област, в който пациенти до 18-годишна възраст на 87 лични лекари ще получават безплатна медицинска помощ от педиатър.

Ще работи цяло лято – от началото на юни, до края на м. септември. Намира се в медицинския център, входът е през централна регистратура. Кабинетът е различен Спешния педиатричен кабинет на Спешно отделение.

Така МЦ „Св. Николай Чудотворец“ става най-голямото лечебно заведение за извънболнична медицинска помощ, което поема извънболнични неотложни случаи нощем и в почивни дни. Той обслужва пациенти на 87 лични лекари – най-много от всички други дежурни кабинети, които работят на същия принцип.

Законът задължава общопрактикуващите лекари да обезпечат 24-часова медицинска помощ за своите пациенти. Те могат да го направят лично, чрез заместник или чрез договор с дежурен кабинет, в който пациентите им да търсят помощ, когато те не са на работа.

В тези кабинети могат да дежурят лекари със специалност "Обща медицина", с друга специалност или по изключение без специалност. В кабинетите се оказва неотложна медицинска помощ – преглед, консултации, манипулации, назначение на лечение. Направления за други специалисти не се издават, изключението е само за прием в болница, ако дежурният лекар прецени.

Опитът ни показа, че в почивни дни най-често търсят помощ майките на малки деца, затова на добра воля решихме да открием втори кабинет, в който да работи само педиатър и който да поеме детските случаи. През лятото има и много туристи, чиито деца също търсят медицинска помощ при нас. Първият кабинет си остава и ще работи паралелно в събота и неделя през деня, обясни управителят на МЦ „Св. Николай Чудотворец“ д-р Нигохос Топузян.

През нощта ще остане да работи само един дежурен кабинет, в който се сменят лекари от различни специалности.

Редът за оказване на медицинска помощ в дежурните кабинети на МЦ „Св. Николай Чудотворец“ е следният:

1. Вижте дали вашият личен лекар и личният лекар на вашето дете е в този списък

2. Ако лекарят ви е в списъка, можете да посетите дежурния кабинет в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ във времето от 20 до 8 ч. сутринта, в празнични и почивни дни. Ще бъдете прегледани безплатно (в определени от закона случаи) или срещу потребителска такса.

3. В събота и неделя децата до 18 г. ще бъдат насочвани директно към детския кабинет, а всички останали пациенти – към втория неотложен кабинет.

4. И детският, и другият дежурен кабинет работят на платен прием за пациенти на други общопрактикуващи лекари, които нямат договор с МЦ „Св. Николай Чудотворец“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови