Осъдиха русенска лекарка за фиктивна операция

OFFNews 29 юни 2023 в 12:29 1266 1

медицина

Снимка Pixabay

Присъдата е окончателна

Окръжният съд – Русе потвърди присъдата на Районен съд - Русе, с която подсъдимата д-р А. И. е призната за виновна в съставяне на документ с невярно съдържание – оперативен протокол, в който удостоверява, че на пациентката Ш. А. е била извършена операция (фасциотомия), която не е била направена.

В резултата на действията на лекарката, месеци по-късно състоянието на момичето се влошава, а Касата е ощетена с 2200 лв.

Случаят е от юни 2018 г., когато 16-годишната Ш. А. и майка ѝ отиват в УМБАЛ "Медика", тъй като в продължение на три дни момичето има нестихващи коремни болки. Девойката е приета в Спешно отделение, а малко по-късно, след преглед от въпросната лекарка, е прехвърлена в Хирургично отделение.

От скенера се установява, че момичето има кисти на яйчниците, възпаление в малкия таз, ниско долу коремът е подут. Включват му системи с глюкоза и антибиотик, а на мястото на подутината на корема залепят марля, напоена с риванол.

"Същата вечер д-р А. И. решила да обогати болничното заведение, в което работи, като състави документ с невярно съдържание, а именно оперативен протокол, в който отразила, че е извършила оперативна интервенция в интервала от 23,00 ч. до 23,50 ч. на Ш. А. по клинична пътека 198. Така УМБАЛ „Медика – Русе“ получила 2200 лв. без основание", констатира съдът.

Два месеца по-късно момичето отново получава остри болки в същата област и отива в УМБАЛ „Канев“, носейки епикризата от предходното лечение. Свиква се лекарска консултативна комисия, която след преглед на пациентката констатира, че описаната операция не е извъшрена.

Сигнализирани са всички контролни органи, а д-р А. И. е предадена на съд. Първата инстанция я признава за виновна в съставянето на документ с невярно съдържание и ѝ налага наказание "лишаване от свобода за срок от 2 години и 6 месеца с 4-годишен изпитателен срок". Подсъдимата е осъдена да заплати на НЗОК 2200 лв., както и разноските по делото в общ размер почти 10 000 лв.

Костатацията на Окръжен съд – Русе е, че решението на първата инстанция е подкрепено изцяло от събраните по делото доказателства и приетите множество експертизи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

29.06 2023 в 12:50

Случая описва много точно какво се случва в българското здравеопазване.
Ако не се лъжа това беше болницата, чийто директор получава 120 хиляди месечно.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика