Оперативният щаб препоръчва да бъдат отменени тържествата на връх Шипка

Увеличава се заболеваемостта от респираторни инфекции и грип

OFFNews 02 март 2020 в 13:46 4167 0

Снимка Архив

Да бъдат отменени тържествата на връх Шипка по случай Националния празник 3-ти март препоръча Националният оперативен щаб във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от заради COVID-19.

Решението на щаба е съобразено със становищата на привлечени към него експерти от областта на епидемиологията, инфекциозните болести, вирусологията и превантивната медицина.

Причина за препоръката, адресирана с официално писмо до президента, до председателя на Народното събрание, премиера, областния управител на Стара Загора и кмета на община Казанлък е, че струпването на големи групи хора на едно място е предпоставки за епидемиологични рискове.

Въпреки че в страната ни няма регистриран случай на новия коронавирус, в последните дни се наблюдава грипна вълна от вирус тип „Б” в областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София-област и други.

Общопрактикуващите лекари и училищните ръководства съобщават за увеличена заболяемост от респираторни инфекции и грип, затова на места предстои обявяване на грипна епидемия, а за учениците – и на грипна ваканция.

Справката на епидемичната ситуация показва, че обстановката в страната се усложнява и от активирането на други инфекциозни заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови