Омбудсманът препоръча НЗОК да покрива изследвания за стерилитет

OFFNews 06 февруари 2023 в 14:04 1112 0

Диана Ковачева

Снимка Пресцентър на омбудсмана

Диана Ковачева, национален омбудсман

Препоръка Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да покрива изследванията за стерилитет е изпратена от омбудсмана Диана Ковачева. В нея се предлага в пакета от здравни дейности, покривани от бюджета на касата, да бъдат включени ежегодни изследвания за репродуктивността. При жените това е оценката на яйчниковия резерв, а при мъжете - изследването на спермограмата.

Препоръката е изпратена до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и до временно изпълняващия длъжността управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова, както и до председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, съобщиха от пресофиса на обществения защитник.

Поводът е сигнал от Фондация „Искам бебе“, която алармира, че у нас все повече млади хора на възраст между 25-35 години се оказват със сериозно нарушена репродуктивна функция. Според фондацията това се дължи на липсата на изследване на яйчниковия резерв в млада възраст. Те посочват, че ако изследването се извършва ежегодно на жени над 18-години, това би довело до ясна картина за техния репродуктивен статус и за планиране раждането на дете в съответствие със здравословното им състояние.

Затова от Фондация „Искам бебе“ предлагат в пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, „на всяка жена на възраст от 18 до 35 г. да се включи изследване на хормона за оценка на яйчниковия резерв (АМХ)“ и уточняват, че към момента средната цена на изследването на този хормон е в размер на 50 лв., както и че за мъжете на същата възраст, изследването на спермограмата е на стойност 70 лв.

Омбудсманът обръща внимание на факта, че към момента няма данни и не се води статистика колко от жените и мъжете в млада възраст са с репродуктивни проблеми, тъй като изследването на яйчниковия резерв най-често се извършва едва при кандидатстване за финансиране на дейности по асистирана репродукция. Така жените разбират за тях твърде късно с произтичащия от това разход на публични и лични средства, а понякога се стига и до невъзможност да имат деца, като в същата ситуация, с късното установяване на репродуктивни проблеми, се оказват и мъжете.

В препоръката си Диана Ковачева подчертава още, че ролята на общопрактикуващите лекари е изключително важна - те трябва да информират гражданите и да ги насочват към извършване на профилактични изследвания във връзка с репродуктивното им здраве.

Около 90% от жените с висше образование в България раждат първото си дете около и над 30-годишната си възраст, докато 50% от жените с основно и по-ниско образование - до 22-годишна възраст, показва проучване на агенция „Алфа Рисърч“, публикувано в края на годината.

Между 21 и 25 години е периодът, в който една жена би било добре да роди първото си дете, каза за БТА д-р Георги Николов, председател на Българската асоциация по репродуктивна човешка ембриология по повод съвместната инициатива на Фондация „Искам бебе“ и БТА „Бебе навреме“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови