Ново лечение на меланом открива микроскопични разсейки

OFFNews Последна промяна на 20 юли 2022 в 14:43 1297 0

д-р Ива Гаврилова

Снимка OFFNews

д-р Ива Гаврилова, онкодерматолог

Иновативно лечение на меланом (вид рак на кожата) открива микроскопични разсейки. Процедурата е оперативна и използва гама сонда за откриване на микроразсейки на кожен меланом в лимфните възли, още преди да бъдат клинично проявени и дори видими с новите високочувствителни образни диагностични методи.

Процедурата позволява изключително прецизна диагностика и определяне стадия на заболяването, тъй като в 80% от случаите меланомът се разпространява по лимфен път. Това дава възможност за ранно откриване на пациентите в III стадий и шанс за започнат своевременно лечение, с което дори да бъдат излекувани.

Процедурата, известна като сентинелна биопсия, ще бъде представена от д-р Ива Гаврилова, УСБАЛО София, по време на Деня на пациентите с малигнен меланом. Той се организира от Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО) на 23 юли, събота, от 10:00 часа в София Хотел Балкан.

На събитието водещи онколози, лекари-психолози, специалисти по репродуктивно здраве и други ще се срещнат с пациенти и техните семейства, за да споделят опита си и новостите при лечението и диагностиката на заболяването, възможностите за запазване на фертилитета, както и за психосоциална подкрепа за водене на пълноценен живот след диагнозата.

Клиниката по Онкодерматология на УСБАЛО София е първата, която прилага лечението с гама сонда при меланом у нас, с изключителни резултати по отношение на преживяемост и контрол на заболяването. Отскоро и Комплексният онкологичен център в Бургас бе оборудван със специализираната апаратура и започна извършването на успешни операции по новия метод, съобщи д-р Ива Гаврилова, която е и член на УС на Българската асоциация по дермато-онкология.

д-р Гергана Шаламанова, онкодерматолог

Усилията на лекарите по света са насочени към колкото може по-ранно откриване на кожните тумори и особено на пациентите в III стадий, за да можем качествено и ефективно да помагаме. От друга страна, откритията в областта на поразителния и дългосрочен ефект на имунотерапията с ниска и приемлива автоимунна токсичност, явно са на път да бъдат реализирани, което ще предостави нови възможности за контрол на заболяването при всички пациенти в метастатичен стадий, коментира д-р Гергана Шаламанова - началник на Отделение „Медицинска онкология и дерматология“ в Комплексния онкологичен център – Пловдив и председател на БАДО.

Меланомът е най-сериозният вид рак на кожата, от който в България се разболяват средно около 500 души годишно. Заболяването засяга предимно хора над средна възраст, но в последните години приблизително половината от случаите са при хора между 35 и 65 години. Случаите нарастват с между 3 и 5% годишно, а възрастовата граница непрекъснато спада, като все по-често се диагностицират пациенти под 40 годишна възраст. Затова и една от темите в програмата на форума е насочена към съвременните начини за съхраняване на репродуктивните способности при хора с меланом и възможностите да станат родители след излекуването. Специален гост на събитието ще бъде д-р Георги Стаменов с екип на МБАЛ „Надежда“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови