Новите случаи на COVID-19 у нас са 56, болните вече са 1290 (видео)

OFFNews 26 април 2020 в 08:12 5024 1

Новите случаи на заразени с COVID-19 у нас са 56. С това общият брой на заразените стават 1290, като в София са 22 случая.

Това съобщиха от Националния оперативния щаб.

Областите, в които има заразени, са 11.

През изминалата нощ е починал 81-годишен мъж, който е имал съпътстващи заболявания. Общо починалите са 55.

Установено е ново огнище в региона на Дупница, концентрирани са в селата Ресилово и Самораново, като председателят на НОЩ ген.-майор Венцислав Мутафчийски уточни, че всички те са свързани с работата на ТЕЦ "Бобов дол" .

Установени са и три нови случая на деца - две момичета в Дупница на 5 и 7 г., които не са хоспиталирани. Във Видин има заразено 3-годишно момиче.

Сред медиците има 3 нови случая на заразени лекари - и тримата от Пирогов, като 138 са общо случаите на инфектиран медицински персонал.

В София новите случаи са 22, в Кюстендил - 13, Видин - 5, без медицински персонал, Сливен - 4, Плевен - 3, Благоевтград - 3, Русе - 2. Пазарджик, Велико Търново и Стара Загора, Ямбол - по един случай.

Излекувани са 205 пациенти, от които 8 са нови: „Пирогов“ – 4, като от тях две са медицински лица – санитари, Сливен – двама, Русе – 1 и Ямбол – 1.

292 са приети в болница, като 37 са в интензивни отделения.

Коментарът на ген. Мутафчийски на въпрос дали ще бъде разхлабен режимът за улилищата бе: "В света няма еднозначно мнение кое е по-добрият вариант за училищата – има две стратегии: едната е за пускане на по-малките ученици и детските градини, като целта е родителите да се върнат на работа. Всяка такава мярка може да доведе до много заразени обаче. Вторият модел е пускане на по-големите ученици, защото им предстоят по-важни изпити, но и при тях може да се разчита на по-осъзнато поведение по време на епидемия – да носят маски, да спазват дистанция и да ползват дезинфектанти. И за двете категории се препоръчва снижаване на броя на децата и двусменен режим. Всичко това ще доведе до повече заразени, затова всички държави в света насочват повече ресурси към болниците и медиците".

Според генерала отварянето на семейни хотели не би се отразило съществено на психическото здраве на нацията, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка в страната

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови