Нов случай с починала жена. Близките ѝ твърдят, че не е била оказана адекватна помощ

OFFNews 10 февруари 2022 в 10:34 5559 1

70-годишна жена с бъбречна криза е починала заради липсата на адекватно спешно лечение, твърдят близките ѝ.

Случаят е от 6 януари. Жената е била докарана с линейка на Бърза помощ в частната пловдивска болница "Каспела". 

"Майка ми беше приета в спешен кабинет, откъдето беше пренасочена към Отделението по урология за преглед. Тя беше с много ниско кръвно, със силни болки в левия бъбрек и световъртеж. Прегледа я уролог и установи запушване на левия бъбрек. Назначи дренаж и каза, че ако не спре инфекцията, ще трябва да се премахне бъбрекът", разказва дъщерята на починалата Веселина Ангелов пред bTV.

След прегледа пациентката е била изпратена на скенер. Изследването и подготовката на документите за прием е отнело около час. По думите на дъщерята в урологичното отделение по това време не е имало дежурен лекар, само сестра и две санитарки. След като жената започнала да се влошава, е бил изпратен лекар-ортопед, който е предложил да бъде преместена в друго отделение и да бъде поставена на кислород. Състоянието ѝ не се е подобрило и въпреки усилията на медиците да бъде реанимирана, е починала в ранните часове на 7 януари.

По думите на дъщерята, лекуващият лекар пристигнал в болницата към 4,5 часа, след като съпругът ѝ вдигнал скандал.

Близките на починалата са подали жалба до ръководството на болницата, РЗОК и прокуратурата.

В позиция на болницата се обяснява, че при след извършените изследвания е била установена "бъбречно-каменна болест на левия бъбрек, пиелонефроза и тежък уросепсис". Пациентката е била насочена за отстраняване на бъбрека. Като част от подготовката ѝ за предстоящата операция на следващия, е било назначено антибиотично лечение с цел да се стабилизира преди голямата интервенция. Според ръководството на болницата лечебните процедури са били адекватни, въпреки усложнената епидемична обстановка.

От "Каспела" казват още, че от март 2020 г. в болницата работи ковид отделение, в което се редуват да дежурят лекари от всички специалности. Във въпросната вечер, дежурният лекар от урологичното отделение е обслужвал пациент с коронавирус, поради което се е наложило при възрастната жена да бъдат изпратени ортопед и реаниматор.

По думите на дъщерята реаниматор не е имало. Тя заяви, че ще търси справедливост по съдебен път.

Това е вторият сигнал за ненавреме оказана медицинска помощ с фатален изход за седмица. Преди ден беше огласен случай на починала жена след 4 отказа за прием в столицата също от началото на януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови