Жена почина след четири отказа да бъде приета в болница

OFFNews 09 февруари 2022 в 09:37 8024 8

58-годишна жена със съмнение за мозъчен кръвоизлив почива, след като няколко болници в София отказват да я приемат. Жената издъхва на 22 януари, след като прекарва 2 седмици в кома. 

Какво се е случило разказва зетят на загиналата Николай Стоянов по Нова телевизия. Събитията се развиват между 21 часа и полунощ на 8 януари. От Спешна помощ потвърждават, че разказаното от мъжа отговаря на истината.

След като жената не отговаря на телефонните позвънявания, зет ѝ отива в дома ѝ, където я намира паднала на земята, но все още контактна, оплаква се от силни болки в тила. Екипът на Спешна помощ идва бързо. Тестват пострадалата, оказва се отрицателна за COVID-19, лекарката от спешния екип и поставя инжекция, защото установява, че е с високо кръвно, но междувременно пациентката става неконтактна. 

"Тогава лекарката каза "нямаме време до минутки трябва да сме тръгнали". Шофьорът на линейката помогна да я изнесем и потеглихме към "Пирогов", разказва Николай Стоянов.

Оказва се, че в "Пирогов" няма места и линейката потегля към ВМА, там излизат дежурни лекари, които се разписват върху лист, че няма свободни места и колата потегля към следващата болница.

"След ВМА отново звънят. Третата спирка е "Токуда", предварително казват, че там ще ни приемат, но се случва същото. Излезе лекар и каза "тази жена е за спешна реанимация, но ние не можем да я приемем, защото няма места. Пак звънене по телефона, тръгваме към "Св. Анна", където ни уверяват, че вече ще я приемат. Излезе доктор, пак констатира, че е за реанимация, но няма места. "Ако беше с ковид щяхме да я приемем, но тя е отрицателен тест", каза той", разказва зетят.

Какво се случва след четвъртия отказ? Линейката остава на паркинга на "Св. Анна", но от екипа звънят в Министерството на здравеопазването. Половин час по-късно им съобщават, че във ВМА има свободно място и ще я приемат там. Операцията е направена около 3 през нощта, но лекарите казват, че мозъкът на жената е силно увреден. След като прекарва две седмици в кома, тя издъхва на 22 януари.

След запитване към болниците, отказали прием на пациентката, от "Токуда" отговарят, че не са имали свободни реанимационни легла. От Окръжна болница посочват, че всички 13 реанимационни легла, които не са били за пациенти с коронавирус са били заети, други 20 са били заети с ковид болни.

Все още няма становище от "Пирогов" и ВМА.

Николай Стоянов е категоричен, че ще търси отговорност за загубата на близката си:

"Умират хората, защото няма места в болниците. Не мога да го проумея. Призовавам министъра да вземе мерки, това са хора", емоционално завърши разказа си мъжът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

7

случайно прочетох

09.02 2022 в 11:18

cepcem
09.02 2022 в 11:01

Има свободни ковид легла, защото повечето интензивни отделения са преобразувани на Ковид отделения.

Ето това беше най голямата глупост!!! Всички болници с ковид отделения!!!

14469

6

случайно прочетох

09.02 2022 в 11:15

Преди 15 години преживях подобна "разходка" от 21.30ч до 5ч с баща ми след втори инсулт.Спешният екип се занимаваше с нас 8часа!!! Първо в Трета градска, после ВМА, после обратно до Трета градска, после до Пирогов, където след час и половина чудене, го приеха и възстановиха.Благодаря им! Живя още шест години, като си беше с акъла и се справяше сам.

Нищо не се е променило, защото и сега няма организация, няма координация между спешна помощ и болниците, а лекарите в спешните отделения, не са магьосници!!!

12761

5

cepcem

09.02 2022 в 11:01

Има свободни ковид легла, защото повечето интензивни отделения са преобразувани на Ковид отделения. А са преобразувани на Ковид отделения, защото има много болни в тежко състояние от Ковид. А има много(90%) болни, защото някой хора "сами си прецениха" да не се ваксинират.
Сега стана ли по-ясно или още да го опростя?

12761

3

cepcem

09.02 2022 в 10:35

Интересно дали хората, които "сами си прецениха" да не се ваксинират и сега пълнят 90% от Ковид отделенията ще изпитат вина?

12182

2

sawall

09.02 2022 в 10:26

това се случва редовно от много години. Ковид наистина влоши ситуацията допълнително. В България човек трябва да приеме, че дори напълно лечими при добро и/или бързо лечение неща могат да доведат до трайни последици или смърт - защото никой няма време да обърне обстойно внимание на пациента, няма интензивни легла, няма лекари, няма сестри, няма човечност в системата...
 
X

Да помогнем на украинските деца!