Няма данни за продължителността на имунитета, който изгражда ваксината

OFFNews 06 януари 2021 в 08:35 2112 0

Няма данни за продължителността на имунитета, който изгражда ваксината. Няма и категорични доказателства, че разпространението на вируса ще се повлияе от ваксинирането на повече хора. Това заяви по БНТ вирусологът проф. Радостина Александрова.

Тя подчерта, че дори с идването на ваксините не може да се очаква веднага да се върнем към предишния си начин на живот. 

Проф. Александрова коментира и информацията за новите мутации на вируса:

"Учените продължават да следят ситуацията, но за момента няма данни, че новият щам причинява някаква много по-сериозна клинична причина, няма данни, че е и по-лека. Ако новият щам се разпространява по-лесно, това би натоварило повече здравната система", отбеляза вирусологът.

Тя обясни, че наблюденията показват, че разработените ваксини ще повлияят и новите щамове.

"По принцип всички разработвани към момента ваксини, които са над 200, са разработени въз основа на оригиналния щам, който тръгна от Китай. Няма данни, че мутациите, които се появиха, биха могли да компрометират действието на тези ваксини", допълни проф. Александрова.

Относно страничните ефекти от ваксините, вирусологът поясни, че според изискването на Американската агенция за контрол на храни и лекарства, за да се подадат документи за разрешение за спешна употреба, трябва да са проследени поне половината от участниците в клиничното проучване след поставянето на втората доза в продължение на поне два месеца.

За този период както при проучванията на "Бионтех" и "Пфайзер", така и тези на "Модерна" данни за драматични странични ефекти все още няма, посочи вирусологът от БАН. Тя увери, че каквито и страхове да имаме от ваксината, пълноценният вирус би могъл да предизвика доста по-сериозни проблеми.

При ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" наблюдаваните странични ефекти са за алергични реакции при 6 човека от ваксинирани над 270 000 души.

Клинични проучвания при бременните жени и децата ще бъдат проведени тогава, когато безопасността на ваксините е категорично доказана при останалите възрастови групи. Проф. Александрова обясни, че при проучванията на "Пфайзер" и "Модерна" са включени деца над 12 години. Ваксината на "Пфайзер" е получила разрешение за употреба над 16 години, а тази на "Модерна" - над 18 години. Тя обаче уточни, че и предстоящото проучване не се очакват сериозни странични ефекти.

Проф. Александрова се въздържа от отговор на въпроса може ли човек, който се е ваксинирал срещу грип, да си постави и ваксина срещу COVID-19. Тя изрази собствено мнение, че не очаква проблем при двойна ваксинация, но каза, че предпочита да стъпи на категорични данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови