Няма данни Делта вариантът да е по-опасен за деца и млади хора

OFFNews 21 юни 2021 в 09:30 1696 0

Снимка Архив

Към момента няма данни Делта вариантът на коронавируса да е по-опасен за деца и млади хора, заяви по БНТ вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

Тя уточни, че информацията основно идва от Великобритания, където на практика този вариант е изместил предишния. Това според нея е типично за този тип вируси.

"В САЩ доказват, че около 10% от всички доказани варианти е Делта. И прогнозата им е, че той ще започне да доминира през есента, което може би се отнася и за европейските страни", каза вирусологът.

По думите ѝ във Великобритания вече се вижда, че ваксинираните с две дози хора две седмици след втората доза са в много голяма степен предпазени поне от риска да бъдат лекувани в болница и от тези, които сега са там в болница, се вижда, че незначителен е процентът на хората, които са ваксинирани.

Според нея в момента данните от статистиката са много добри, голямата вълна си отива:

"Това се дължи се основно на закономерностите, на които се подчинява епидемичният процес. Всяка епидемична вълна, след като започне, достига определен връх, който би могъл да бъде по-висок или нисък, след което започва да спада. Толкова е по-ниска епидемичната вълна, колкото е по-голям процентът на хората, които имат имунитет към даденото заболяване", обясни проф. Кожухарова.

Да се изчисли в реални числа какъв е ефектът от взетите мерки на практика не може. Единствено от ваксината можем да имаме относително точни изчисления, които да покажат с какъв процент ваксинацията въздейства на епидемичния процес - смята тя.

Проф. Кожухарова беше категорична, че няма противопоказания за хронично болните хора да се ваксинират. Тя призна, че някои нейни колеги лекари препоръчват на такива пациенти да не се имунизират срещу коронавирус, но подчерта, че това е опасно поведение:

"Хроничните заболявания са показание, а не противопоказание", допълни тя.

И посъветва децата, при които има сериозни хронични заболявания, да бъдат ваксинирани след съвет на педиатър.

В повечето европейски страни процентът на ваксинираните най-възрастни хора - над 80 години, достига почти до 100.

"Тук е 10, 15, 20. Факт е, че се увеличават, но би трябвало да се използва този летен сезон, в който винаги има известна пауза в дихателните инфекции, хората да се ваксинират, а не през септември месец да се струпаме на опашки, защото през септември по друг начин ще говорим за дихателните инфекции - отново те ще започнат да се увеличават", коментира вирусологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови