Няма да се изискват медицински картони от децата за новата учебна година

OFFNews 01 септември 2020 в 13:36 4463 0

Снимка ВМА

Училищата няма да изискват задължителната медицинска документация за учениците в началото на учебната година.

Това съобщи днес здравният министър Костадин Ангелов. Родителите обаче ще трябва да попълват декларация, че децата не са били в контакт със заразно болни.

"Няма да искаме бележка за постъпване в училище, а декларация, в която да бъде описано дали детето е имало контакт с хора със сериозни заболявания или не", обясни министър Ангелов.

За децата от детските градини изискванията също са съобразени със ситуацията. По думите на здравния министър изследвания ще правят само тези, които са новопостъпили в детските градини и в детските ясли, и тези, които са отсъствали повече от два месеца от занятия, тъй като това е медицински целесъобразно, "за да се изчистят максимално възможните рискове в тази ситуация", каза проф. Ангелов.

По-рано беше съобщено, че ще отпаднат изследванията в градините след 2-месечно отсъствие, освен за новопостъпващите деца. При постъпване в детско заведение трябваше да се представят резултати от кръвни изследвания и изследвания за чревни паразити.

Министърът оповести мерките при откриването на изложбата "Добрата дума лекува", инициатива на Българския лекарски съюз. Фотоизложбата се организира за трети път и представя фотографии на лекари с техните пациенти. Домакин на изложбата е Военномедицинска академия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!