Неразрешените лекарства са водеща причина за сигнали от пациенти

OFFNews 27 април 2020 в 10:04 1535 0

Неразрешените и дерегистрираните лекарства - водеща причина за сигнали от пациенти, показват обобщените данни от 13 март досега от онлайн платформата на Българската асоциация за паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ).

82 сигнала са подадени от 13 март до 27 април 2020 от пациенти на онлайн платформата за сигнали за липси и недостиг на лекарства. С тях общият брой нараства до 922 от началото на функционирането на системата, съобщават от асоциацията след междинното отчитане на резултатите от пациентски сигнали.

Водеща причина са неразрешените у нас и дерегистрираните продукти, заради които са подадени 81% от сигналите на интернет страницата на БАРПТЛ и горещата телефонна линия. 

Дефицитът е свързан с терапии при хронични заболявания. Тези лекарства до момента са били купувани от съседни държави от самите пациенти, тъй като лекарствата или не са регистрирани у нас, или са били, но са изтеглени и заличени от българския пазар. 27 са сигналите за лекарства са за лупус и ревматоиден артрит. С по-малък брой сигнали са неразрешени за употреба в България и съответно по-голямата част дерегистрирани продукти за епилепсия, хормонозаместващи лекарства и др.

12% от пациентите пишат в платформата за лекарство за рак на гърдата с временно преустановен внос от февруари тази година. Те са напълно обслужени, тъй като от 18 февруари има непрекъснат паралелен внос на същия продукт от Европа. Това е още едно доказателство, че зелените коридори, неналагането на забрани върху износа и солидарността между държавите в Европейския съюз, свързани с цялата верига на лекарствоснабдяване, гарантират достъпа до лекарства и са ефектина превенция на недостига им, подчертават от БАРПТЛ.

Реакцията на крайните потребители в периода на извънредно положение се различава от досегашните резултати, тъй като показва затруднения от придържане към терапия с дерегистрирани и неразрешени продукти. Решението според БАРПТЛ е в приемането на текстове в закона, които позволяват вноса на лекарствени продукти, регистрирани в Европейския съюз и разширяване на режима на Наредба 10 с внос на нерегистрирани, но предписвани от лекарите у нас лекарства за амбулаторно лечение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови