Неосигурените ще имат право само на спешно лечение

OFFNews 17 декември 2014 в 18:08 5149 5

Неосигурените българи ще имат право само на спешно лечение. Това заяви здравният министър Петър Москов след срещата на възстановения Висш медицински съвет.

Здравната реформа предвижда обособяването на три пакета. Първият пакет ще включва 92% от заболяванията, които ни карат да умираме по-често в сравнение със страните от ЕС. Във втория пакет пък са включени останалите заболявания. Той ще е свързан с листа на чакащи или с доброволно осигуряване. Ще бъде формиран и трети, спешен пакет, който ще бъде само за неосигурените, за да се направи разграничение между осигурени и неосигурени. За спешния пакет ще плаща държавата, както е и в момента, обясни Москов, като допълни, че планът за промените е бил одобрен от Висшия медицински съвет.

По думите му неосигурените няма да имат планов пакет и при тях заболявания, които не изискват спешност в рамките на месеца, ще бъдат отлагани. Ако междувременно състоянието им се обостри, те ще преминават към спешния пакет.
В Англия за една херния чакаш три месеца. Щом не си коректен към държавата, а имаш тази възможност, преди теб ще бъдат онези, които са коректни към държавата, заяви председателят на здравната комисия в парламента ген. Стоян Тонев.

Тонев допълни, че между двете четения ще бъдат внесени поправки в бюджета на НЗОК, като се отделят още 20 млн. лева за доболнична помощ и 90 млн. лева за болнична помощ.

Предвижда се и сумата за възстановяване на здравните права да се увеличи след края на първото тримесечие, каза той.

От Българския лекарски съюз също подкрепиха идеите за реформи, но обявиха, че настояват за увеличение на бюджета на Здравната каса.

На първото заседание на Висшия медицински съвет присъстваха и премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Много добре сме се справили със стратегията за здравеопазването. Сега я защитаваме пред гилдията и мисля, че до април ще имаме резултати, заяви Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови