Недоспиването влияе на женската плодовитост

OFFNews 20 февруари 2020 в 17:58 1534 0

Недоспиването влияе на психичното и физическо здраве, и може да има негативни последствия за женската фертилност, пише списание Sleep.

Изследване показва, че жените, които страдат от безсъние, често имат проблеми със зачеването.

Недостигът на сън влияе върху женските и мъжките хормони. Жените, които искат да забременеят, трябва да следят нивата на фоликулостимулиращия хормон (ФСХ). Ако са здрави, този хормон достига най-високата си точка преди овулация. Той подготвя яйчниците за освобождаване на яйцеклетки. При прегледите на жени, които искат да заченат, лекарите проверяват нивата на този хормон, за да диагностицират възможни проблеми с фертилността.

Оказва се, че недоспиването намалява количеството фоликулостимулиращ хормон. Според изследването жените, които спят по 6 или по-малко часа в денонощие, имат 20% по-ниски нива на този хормон, от тези, които спят по осем часа. Това доказва важността на пълноценния сън за плодовитостта и успешното забременяване, твърди изданието.

На бременните се препоръчва да се наспиват всяка нощ, тъй като лишаването от сън може да повлияе на шансовете им да износят здраво бебе. Няколко изследвания показват, че недостигът на сън води до усложнения през бременността и до спонтанен аборт.

Специалистите дават и препоръки за пълноценен сън:

Не пийте кафе вечер и след обяд.

Хранете се пълноценно, избягвайте тежки храни на вечеря.

Опитайте се да релаксирате с медитация и четене.

Изключвайте телефона си преди сън, за да не нарушите биологичния си ритъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови