Напливът за сертификати блокира работата на аптеките: не могат да изпълняват е-рецепти

Не отчитаме проблем с изпълнението на рецептите, твърдят от ''Информационно обслужване''

Александра Маркарян, Янка Петкова 21 октомври 2021 в 09:39 3826 0

Аптеките не могат да изпълняват електронните рецепти за лекарства на здравната каса заради честите сривове в Националната здравно-информационна система. От вчера е така, сигнализира магистър-фармацевтът Симеон Георгиев. Системата е същата, през която се теглят зелените сертификати и от вчера е претоварена. Над 1000 сертификата се теглеха в минута вчера. Напливът е заради въведеното в полунощ изискване в заведения, молове, спортни центрове и др. да се влиза само със зелен сертификат.

За час системата работи примерно пет минути. 2, 3 минути промеждутък, в който работи, след което спира - разказва той. Аптекарите въвеждат в нея ЕГН, за да проверят рецептата. Без това не могат да дадат предписаното лекарство. 

В столичната аптека, където работи Георгиев, се налага да връщат пациенти. "Питат ни кога да дойдат пак, кога можем да им дадем лекарството. Не знаем какво да им кажем", разказва той.

Няма проблем с изпълнението на рецептите, съобщиха за OFFNews от "Информационно обслужване". Изпълняват се регулярно, вероятно има проблем в системите аптеките, допълниха оттам. От компанията каза още, че достъпът за теглене на залените сертификати е възстановен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!