МЗ започва томбола с часовници и таблети в опит да насърчи ваксинирането

OFFNews 19 септември 2021 в 09:28 4528 2

Здравното министерство организира томбола с таблети и часовници за ваксинирани. Ваучери обаче в момента не се обмислят, стана ясно от думите на служебния министър на туризма Стела Балтова пред Нова тв. 

"Започва т.нар. томбола на Министерството на здравеопазването, съвсем скоро ще я обявят публично. Като се ваксинираш, ще получиш награда. Те са се свързали с мобилни оператори. Ако искат, хората от туристически бранш могат да изпратят предложения за награда. Може да се спечели таблет, часовник. Колегите от здравното министерство ще разкрият повече”, обясни тя.

Според нея, ако няма убедеността, че с ваксината ще ни помогне да опазим здравето на нашите близки и нашето, надали томболата ще помогне с повишаване на процента на ваксинирани.

Балтова посочи, че държавата подхожда отговорно към сектора и никой няма да бъде изоставен.

"Всеки ще бъде подпомаган и това е отговорност на целия служебен кабинет. Мярката 60/40 ще продължи, но с нов дизайн. Ще бъдат подпомогнати и екскурзоводите по тази мярка. В допълнение, бяха осигурени допълнителни средства", посочи тя и съобщи, че още в понеделник ще проведе среща с представители на бранша, за да коментират за какви разходи е най-добре да бъдат отделени тези средства.

Министърът обясни, че местните данъци и такси няма как да бъдат компенсирани, но оперативните разходи ще бъдат компенсирани в някаква степен.

"Нас ни чака един нов сезон – зимният. Проведох среща представители на бизнеса и на общините, за да видим какво ни липсва. Има оптимизъм. Към момента не се очаква да има хотели, които да останат затворени. По морето през лятото имаше такива”, каза още тя.

По думите й се усеща желание и насърчаване на ваксиниране в бранша. Вече има хотели и туроператори, които притежават стикери за 100% ваксиниран персонал.

"Това е един индивидуален процес и не бихме желали да заставяме или да задължаваме да има ваксинация. Нека това да дойде от разбирането на всеки. Има страни, в които този проблем с ваксинирането не съществува", коментира още Балтова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови