МЗ въвежда превантивни мерки срещу вируса Зика

OFFNews 01 февруари 2016 в 11:25 2364 0

Министерството на здравеопазването въвежда превантивни мерки срещу вируса Зика, съобщиха от ведомството. 

Във връзка със ситуацията, предизвикана от разпространението на вируса Зика в Южна Америка, миналата седмица министър Москов е изискал доклад от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според доклада и на анализ, публикуван от Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм, на този етап рискът от пренасочване на заболяването и предизвикване на вътрешно разпространение е твърде нисък. Това се дължи на сезона, през който на европейския континент няма наличие на комари. Същевременно връзките на страните от Европейския съюз с Латинска Америка, където заболяването е най-интензивно в момента, предполагат възможност за пренасяне на заболяването.

Ръководството на министерството въвежда следните превантивни мерки за контрол чрез регионалните здравни инспекции:

Да продължи внимателното проследяване на ситуацията в Латинска Америка, като активно се участва в дискусиите и евентуалните общи мерки със страните от ЕС и Европейския офис на СЗО.

Да се подава на населението точна, навременна и балансирана информация, чрез сайта на министерството, като се избягва създаването на паника и страхове.

Чрез системата на РЗИ да се организират срещи с ОПЛ и лечебната мрежа за поддържане на добра информираност и готовност за активно доказване на случаи, особено при лица с клиника и епидемиологична анамнеза за престои в засегнатите страни.

Да се публикуват указания за населението, на този етап само за хора на които предстои пътуване в засегнатите райони с конкретни препоръки за начините на предпазване. Такива са изготвени от ECDC и дадени за публикуване на уеб-страницата на МЗ, а също са качени и на сайта на НЦЗПБ.

Да се изготви писмо-указание до Сдружението на общините в България за нуждата от навременно провеждане на обществените поръчки за организиране на дезинсекция на тяхната територия, като се работи под контрола на специалисти-биолози от РЗИ и НЦЗПБ. Такова писмо се изпраща регулярно от МЗ в периода февруари – март, но тази година следва да е с насоченост към ефективни дезинсекционни и деразакаризационни мерки.

Укрепване капацитета на системата за Трансфузионна хематология за диагностика на дарената кръв с NAT тест – nucleic-amplification test, което ще има ефект не само за Зика вируса, но и намаляване на риска от трансмисия на причинителите на Западно Нилската треска, треска Чикунгуня и др. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Ще се напълни ли Европарламентът с глашатаи на Путин