Експерт: Вирусът Зика може да дойде с бамбук и вносни цветя

OFFNews Последна промяна на 29 януари 2016 в 11:05 3072 0

Комар
Комари или техни ларви, заразени с опасния вирус Зика може да се появят и у нас при лош контрол

„Вирусът Зика съществува от години и се пренася от особен вид комари, които не са много разпространени в Европа. Той е известен от средата на 40-те години и е доказан в маймуни, след което се появява в няколко области в Карбиския басейн и Латинска Америка”. Това обясни пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев – директор на Центъра по заразни и паразитни болести.
„Ако през 2014 година 150 деца са се родили с тези тежки увреждания в Бразилия, то миналата година те са били 3500”, добави той, обяснявайки, че големият брой на заболели деца се дължи и на увеличеното забременяване.
По думите на проф. Кантарджиев вирусът много рядко дава тежки усложнения като парези на периферната нервна система.
„Три са опасностите за България – българка, която живее в Латинска Америка или млада булка, ако отиде на екскурзия в района и е била ухапана от такъв комар. Това е опасно за детето ѝ”, уточни проф. Кантарджиев.
Според него тези комари може да се пренесат в страната ни чрез цветята, най-често с бамбук. Затова е необходим и строг фито-санитарен контрол. А общините започват да пръскат срещу комари едва през месец май, когато температурите започват да се покачват.
„В нашата страна трябва да се направи един подготвен екип, който да може да реагира на Зика, Ебола, антракс и на бруцелоза. Не може специалиситте в Националния център по паразитни болести да ги държат с най-ниски заплати. Ако министерството не вземе мерки, след 5 години, от Здравното министерство няма дори да знае какъв вирус има в страната. Санитарките започнаха да взимат почти колкото лаборантките. 459 лв. взимат някои хора с магистърска степен, които извършват лабораторна работа”, добави още проф. Кантарджиев.

Световната здравна организация твърди, че 4 млн. души могат да се заразят с вируса Зика. В Латинска Америка дори има съвети към жените да не забременяват. Причината – ухапването от комар може да се увреди плода на бременна жена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови