СЗО очаква до 4 млн. заразени със Зика

OFFNews 28 януари 2016 в 17:40 6551 5

Между 3 и 4 млн. случая на заразени с вируса Зика в Северна и Южна Америка прогнозира Световната здравна организация.

След рязкото увеличаване на заразените с вируса в Латинска Америка СЗО организира спешна международна група.

За последен път такава група беше свикана след увеличаването на заразените с вируса ебола в Западна Африка, който стана причина за смъртта на 11 000 души.

До момента вирусът се разпространява в 23 държави в Латинска Америка. Има и един регистриран случай в САЩ.

Три случая бяха регистрирани във Великобритания, десет - в Холандия, два - в Швейцария, четири - в Италия и един – в Дания. Във всички случаи става дума за туристи, завърнали се от Южна Америка.  

Най-голям е броят на заразените в Бразилия, където през 2015 г. са регистрирани първите случаи на заразени със Зика за региона в рамките на настоящата епидемия. Според прогнозата на СЗО болните там ще достигнат 1.5 милиона.

След първите случаи през миналата година, в Бразилия са отчетени близо 3900 случая на новородени с микроцефалия - 30 пъти повече, отколкото преди наличието на вируса на територията.

Заради тази тенденция СЗО и други здравни служби са почти убедени във връзката между вируса Зика и вродената деформация. Все още обаче се провеждат изследвания, които да потвърдят опасенията.

Специалистите вече препоръчаха на бременните жени да са особено предпазливи и да избягват пътувания до Латинска Америка.

Салвадор дори издаде препоръка към гражданите си да не зачеват бебета, докато епидемията не стихне - поне до 2018 г.  

Световната здравна организация вече предупреди, че епидемия от вируса Зика може да обхване всички страни в Северна и Южна Америка с изключение на Канада и Чили.

Вирусът Зика се предава чрез ухапване от комар от вида Едес египти (Aedes aegypti). За момента не съществува ваксина или лечение за болестта. Очаква се първите ваксини да са готови едва след 10 години. 

Симптомите са много подобни на тези на грипа - температура, главоболие, мускулна треска, конюнктивит, в някои случаи обриви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови