МЗ: Няма как пациенти да бъдат глобени заради профилактичен преглед

Министерството ще предложи законодателни промени, с които да се намери работещ модел за повишаване обхвата на профилактичните прегледи

OFFNews 27 юли 2023 в 12:23 1390 1

Министерство на здравеопазването

Снимка OFFNews

Министерство на здравеопазването

Към момента в закона няма разписан подробен механизъм за издаване на актове при неявяване на профилактичен преглед от здравните инспекции, поясняват от Министерството на здравеопазването в позиция по актуалната тема.

В Закона за здравето (чл. 209), в сила от 1 януари 2005 г., са заложени санкции за пациентите, които не се явяват на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или имунизация. Глобата е от 50 до 100 лв. В закона е предвидено за тези нарушения да се издават актове, съставени от държавни здравни инспектори или длъжностни лица, определени от директора на регионалната здравна инспекция, който определя и наказателните постановления, посочват от здравното ведомство.

Д-р Георги Миндов: Профилактичните прегледи винаги са били задължителни, но никога принудителни

От министерството предвиждат ревизиране на тези текстове и предложение на Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето, което да се прецизират наличните механизми за контрол, които да влязат ефективно в действие или да се заменят с нови.

За санкциите при неявяване на профилактичен преглед: Никъде по света лекарите не налагат глоби, това е работа на държавата

Убедени сме, че налагането на санкции не е водещ механизъм за провеждане на политики в сферата на здравеопазването. Изразените различни мнения и предложения от членове на ръководния екип на МЗ по конкретната тема през последните дни, само ще помогнат за формирането на работещ модел за повишаване обхвата на профилактичните прегледи сред здравноосигурените пациенти. Това включва въвеждане на профилактичен календар, който да регламентира сроковете и периодичността на прегледи и изследвания на рисковите групи пациенти, обособяване на фонд „Обществено здраве“ за профилактика и превенция, реализиране на Национални програми, пишат от МЗ и декларират, че ще участват в дебата с предложения за законови промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

27.07 2023 в 13:38

Профилактични прегледи, че и санкции, що е туй? При личната лекарка трудно може направление да се вземе като си на зор, а ако просто се появя да искам профилактичен преглед (за какъвто никой не ме е викал никога) ще чакам векове и ще ме гледат накриво.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика