МЗ дължи 37.5 млн. лв., просрочията са половин милион

OFFNews 14 ноември 2019 в 17:45 1421 0

Снимка Архив

Задълженията на Министерство на здравеопазването към 30 септември 2019 г. са 37.5 млн. лв. От тях просрочията са за 0.5 млн. лв. Това става ясно от писмен отговор на министър Ананиев до народния представител от БСП Валентина Найденова.

Най-голям е дялът на задълженията към доставчици на медикаменти, консумативи и външни услуги, които са в размер на 16.7 млн. лв. 11.9 млн. лв. са дългосрочните задължения за получени заеми по проект „Реформа в здравния сектор“ от споразумение със Световната банка.

Задълженията за временни депозити, гаранции и чужди средства, общински данъци и такси са в размер на 8.6 млн. лв., пише още в отговора на министъра.

Вземанията на МЗ към края на септември са в размер на 47.9 млн. лв., 7.2 млн. лв. от тях са просрочени. Основна част са предоставени аванси на доставчици, включително и за реализация на различни проекти – 16.1 млн. лв.

От такси, глоби, санкции и лихви ведомството има да взема 5 млн. лв., а от клиенти за извършване на медицинска услуга - 6 млн. лв. На 7.2 млн. лв. пък са оценени вземанията на МЗ от предоставени средства с постановление на Министерския съвет по проект „Реформа в здравния сектор“ – за предоставяне на безлихвена възмездна финансова помощ на лечебни заведения от Револвиращия инвестиционен фонд.

Задълженията по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност, администрирани от НЗОК към 30 септември са в размер 257.5 млн. лв. От тях 60.4 млн. са по формуляри S1 (наети, самонаети, командировани лица, пенсионери и членове на техните семейства), 24. 5 млн. лв. са по формуляри S2 (за планова медицинска помощ в ЕС, ЕИП и Шевйцария), 172.5 млн. са по Европейска здравноосигурителна карта или Удостоверение за временно заместване на Европейската здравоосигурителна карта и 0.1 млн. лв. са по реда на спогодбите за социално осигуряване.

Взиманията на България по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност са в общ размер от 7 млн. лв. като от тях 2,2 млн. лв. са по формуляри S1, 0.008 млн. лв. са по формуляри S2, 4.7 млн. лв. са по ЕЗОК/УВЗ и 0. 05 млн. лв. по реда на спогодбите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови