МЗ: Дали сме указания договорът с Главболгарстрой да бъде прекратен

OFFNews 26 юли 2021 в 16:47 1490 0

Министерство на здравеопазването е дало указание на директора на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД да предприеме необходимите действия по прекратяването на договора за инженеринг на Национална детска болница.

Това съобщиха от здравното министерство, след като от консорциум "Детско здраве" (Главболгарстрой) заявиха, че договорът им за строеж не е прекратен и такава кореспонденция между министерството и тях няма.

От МЗ уточняват, че през април 2020 година ведомството е сключило с ДЗЗД „Детско здраве“ договор за инженеринг на „Национална многопрофилна детска болница“, който предвижда реконструкция на сграда, несъществуваща в Подробния устройствен план на София.

През октомври 2020 година година Министерство на здравеопазването е прехвърлило правата си на възложител на фирма „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД.

Същата през месец февруари 2021 година е поискала от МРРБ да бъде издадена виза за проектиране. Такава не е издадена от предишния министър на регионалното развитие. На 9 юли настоящият министър на регионалното развитие официално отказва издаване на виза за проектиране.

Това прави невъзможно изпълнението на обществената поръчка, поради което Министерство на здравеопазването е дало указание на директора на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД да предприеме необходимите действия по прекратяването на договора.

До потвърждаване на позицията се стигна след като от "Детско здраве" заявиха, че съобщеното от гражданска инициатива "За истинска детска болница" не отговаря на истината.

От инициативата публикуваха писмо от зам.-здравния министър Димитър Петров, според което 5 юли т.г. МЗ е изискало от своето дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД (ЗИКДБ ЕАД), да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по ЗОП, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол.

По-късно обаче от Главболгарстрой оспориха твърдението им:

"Договорът продължава и ние сме готови с проект за събаряне на сградата. Той подлежи на одобрение и съответно да ни допуснат да влезем на площадката, за да съборим сградата. Такъв проект имаме направен, въпросът е някой да седне с нас", заяви пред БНР Мая Пенчева, изпълнителен директор на "Главболгарстрой" и припомни, че са предложили да се направи общ форум, в който да се поставят всички факти и да се вземе най-доброто решение за строежа. Те вече имат готовност да започнат.

Отговорът на здравното министерство обаче потвърди прекратяването на договора с ДЗЗД „Детско здраве“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews