Главболгарстрой твърди, че договорът за детската болница не е прекратен

OFFNews 26 юли 2021 в 14:45 4070 0

"Нищо не е стопирано, защото ако беше така, щеше да има кореспонденция, а такава няма. Това, което се качва в медиите, във фейсбук, в социалните мрежи е нещо, което не съществува в правния мир. Ние писма нямаме, никакви пуснати към нас. Ако министерството или протестиращите се опитват по този начин да спрат проекта, това не е редът и не е такъв ходът на събитията".

Това заяви пред БНР Мая Пенчева от консорциум „Детско здраве“ и изпълнителен директор на "Главболгарстрой", по повод съобщението, че МЗ прекратява договора с консорциума.

По думите на Пенчева те не са били уведомени това. 

От "Детско здраве" апелират да се направи общ форум, в който да се поставят всички факти и да се вземе най-доброто решение за строежа. Те вече имат готовност да започнат.

"Договорът продължава и ние сме готови с проект за събаряне на сградата. Той подлежи на одобрение и съответно да ни допуснат да влезем на площадката, за да съборим сградата. Такъв проект имаме направен, въпросът е някой да седне с нас", заяви Мая Пенчева.

По-рано днес от гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“, съобщиха, че здравното министерство прекратява договора за строеж на Национална детска болница с консорциума, начело с "Главболгарстрой", който трябваше да я изгради върху основите на изоставения строеж до Медицинска академия, позовавайки се на писмо от заместник-здравният министър Димитър Петров.

В писмото той уведомява, че започва процедура по прекратяване в едномесечен срок. Петров е поискал прекратяване на процедурата на 5 юли. Основанието на министерството да поиска това е издаденото предписание от Регионалното министерство, че върху стари основи не може да се строи.

От инициативата настояват за изграждане на болница на друго място, където ще има достатъчно пространство. Срокът за проект и строеж, който си поставят, е 4 години.

В началото на месеца Консорциум "Детско здраве" представи два виртуални проекта на новата детска болница, които бяха проектирани само върху основите на старата сграда.

По-рано представители на компанията имаха среща с регионалния министър Виолета Комитова и екип на здравното министерство. Тогава техният проект получи „зелена светлина“. Ден след това имаше протести от инициативата „За истинска детска болница“. След среща с тях, министър Комитова излезе позиция, че новата сграда няма да се строи върху старата.

Оттогава до днес, от консорциум „Детско здраве“ твърдят, че никой не ги е потърсил и нямат комуникация с институциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието