МЗ прекрати договора за детска болница с Главболгарстрой

OFFNews 26 юли 2021 в 10:56 3668 0

Министерството на здравеопазването прекрати договора с "Главболгарстрой" (представляван от ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“) за реконструкцията на изоставения строеж в двора на Александровска болница, върху който трябваше да се изгради Национална детска болница.

С писмо до Националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“ заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров съобщава, че на 5 юли т.г. Министерството на здравеопазването е изискало от своето дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД (ЗИКДБ ЕАД), да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по ЗОП, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол.

През април 2020 г., министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС.

Тогава от здравното министерство обещаха да бъде сформирана работна комисия, включваща действащи педиатри от различни специалности, които ще одобряват проектите за отделните отделения - вид, квадратура, леглова база, необходими кабинети и операционни.

Според подписания от Ананиев договор изпълнителят разполагаше с едногодишен срок да изготви и представи проект на детското лечебно заведение. В своята оферта ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ гарантираха, че ще извършат допълнително конструктивното обследване на строежа.

С решението от 5 юли т. г. МЗ са дали и указания на инвестиционната компания да започне процедура за прекратяване на договора с обединението “Детско здраве“, което спечели обществената поръчка преди година.

Основание за решението е „изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж“.

Това решение на здравното министерство слага край на двегодишните усилия на гражданската инициатива "За истинска детска болница", които успяха да убедят властите, че "децата заслужават повече от закърпването на един десетилетен, изоставен, полуразрушен строеж".

Според организаторите следващите стъпки са анализ на нуждите на детското здравеопазване, сериозно и детайлно техническо задание, международен конкурс за проект и изпълнител, публично участие в контрола на всички нива, цялостна концепция за реформа в детското здравеопазване – това са стъпките, за които настояваме от декември 2019 г. 

Зад каузата за "истинска детска болница" с подписите си застанаха и 90 000 български граждани.

"Първа точка на националната гражданска инициатива За истинска детска болница е на път съвсем скоро да бъде изпълнена. Остават още 6 и ние няма да се откажем, докато не ги постигнем", написаха организаторите на подписката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови