МЗ: Ако си носим маските, ще стоим в зелената зона

Започват проверки по курортите, бензиностанциите и границите, целта не е да пълним бюджета с глоби, заяви зам.-министър Златанов

OFFNews 05 август 2021 в 13:41 4040 0

Снимка БНТ

Увеличаваме контрола по заведенията и магазините по курортите на морето. Днес ще издадем заповед - РЗИ, МВР, министерството на земеделието и храните, общините да извършват проверки. 

Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов на пресконференция, посветена на подготовката за очакваната четвърта вълна от COVID-19. По думите му проверки ще се извършват и по границите, където се струпват транзитно преминаващите през страната ни, както и по бензиностанции. 

Ако мерките се спазват, ще останем в зелената зона, макар и близо до оранжевата. Ако носенето на маски, дистанцията, дезинфекцията се спазват, ако има дисциплина, може и да не дойде четвъртата вълна, обясни Златанов. 

Не желаем да пълним бюджета с глоби, целта е да задържим разпространението на коронавируса. Опитвам се да кажа на хората да спазват мерките, подчерта той.

Нещата трябва да се решават локално, всеки район има право да предприема и допълнителни мерки според ситуацията в областта, обясни зам.-министърът. 

За новата вълна на Делта варианта още опипваме да видим как ще протича, коментира Златанов. 

Той обясни, че сега парите за медиците на първа линия ще са разпределени по-справедливо. Тези, които работят повече със заболели пациенти, могат да получат и над 1000 лева, другите, работещи по-инцидентно със заразени, ще вземат по-малко. 

Много разчитаме на хората, които работят с чужденци - хотелите, заведенията, да ваксинират служителите си. И в развлекателния бизнес - ако е ваксиниран персоналът, хората, които идват - диджеи ли, какви, също са имунизирани, ако се въведе ред - няма никакъв проблем да работят и през следващите месеци, каза заместник-министърът.  

При влошаване на обстановката ще се затворят първо нощните барове и дискотеките, посочи в отговор на въпрос той. 

По думите му се предвижда при четвърта вълна страната да разполага с над 7000 легла за неусложнени пациенти и над 500 за интензивно лечение. Готови сме да разкриваме легла при необходимост, в столицата има достатъчно легла, заяви д-р Александър Златанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки