Москов: От сливането на болници ще спечелят медиците и пациентите

Нели Чолашка 14 май 2015 в 17:42 4122 5

Снимка БГНЕС

Петър Москов

След сливането на болниците в карето на бившата Медицинска академия ще останат повече средства за заплатите на медицинския персонал и за лечение на пациентите.

Това обяви здравният министър Петър Москов пред парламентарната здравна комисия, пред която се яви на изслушване във връзка с напрежение в болниците.

Москов обясни, че 9-те болници се обслужват от 503 души административен персонал, който струва на болниците 5 млн. лв. годишно. За сравнение той посочи целия щат на Министерството на здравеопазването - 253 души.

Той напомни, че в същото време медицинският персонал изработва приходите на всяко лечебно заведение и спестените от администрация средства ще могат да отидат за възнагражденията на медиците, както и за лечение на пациентите.

Министерството на здравеопазването е взело решение да се създаде гражданско сдружение между тези 9 болници, които да обслужват административната дейност на тези здравни заведения. Директорите ще трябва да излъчат един управител.

Това сдружение ще организира обществени поръчки за немедицински продукти, за ремонти, ще подготвя документите за кандидатстване по програми и др. Търговете за лекарства и медицински изделия ще се правят от болниците. Дружеството няма да има право да тегли кредити, ако не бъде упълномощено от 9-те болници.

Нито самостоятелността, нито структурата на управление, нито името на всяко от болниците ще се променят, уточни здравният министър.

Защо беше отстранен д-р Дечо Дечев

Първата стъпка към сливането на тези болници беше отстраняването на директора на "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев

Д-р Дечев присъства на днешното заседание на здравната комисия и обясни, че е разбрал за уволнението два дни, след като е излязъл в отпуск и не разбира защо се прави това, след като болницата изпълнява целите си.

Москов пък му напомни, че неговата болница се е възпротивила на наредбата да се приемат пациенти само срещу лична карта.

Пред сградата на бившия Партиен дом, където заседаваше здравната комисия, имаше протест на пациенти в подкрепа на освободения д-р Дечо Дечев. 

Протест на диспансерите срещу сливания с болници

Днес протестираха и онко-центровете в Шумен и Русе, и Специализираната онкологична болница в Благоевград, заради предвидените сливания на многопрофилни болници и диспансери.

Здравният министър обяви преди заседанието на комисията, че те няма от какво да се притесняват.

"Целта на сливането в многопрофилните болници е оптимизация и възможност за използване на целия набор от услуги”, уточни той и напомни, че идеята е все още проект, който е публикуван за обществено обсъждане. Москов напомни също, че от 29 диспансери 15 се намират в дворовете на болниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови