Москов започва промени в Центровете за спешна помощ

OFFNews Последна промяна на 11 май 2015 в 17:51 4806 1

Снимка БГНЕС

Здравният министър Петър Москов започва промени в Центровете за спешна медицинска помощ.

Очаква се те да протекат на три нива, обясни Москов по време на посещението си в Радомир.

Първото ниво е свързано със закупуване на нови линейки. В следващите 4 години ще бъдат закупени 600 нови линейки, като 400 от тях ще бъдат купени с европейски пари, а останалите 200 – с пари от бюджета.

Вече са закупени 56 реаномобила и 14 центъра, оборудвани с телемедицина, обясни Москов.

Предвижда се и оборудване на филиалите на Спешна помощ със стационари до 10 легла за наблюдение и лечение до 24 часа.

Освен това се предвижда спешните приемни на болниците да бъдат преоборудвани, каза министърът.

Москов коментира и искането на родители да се отмени задължителното имунизиране на децата.

Ваксините са голямо постижение на медицината и няма да променяме политиката на държавата заради необктивните страхове на родители, подчерта той.

Министърът даде като пример скандинавските страни и Австралия, в които социалните придобивки на семействата се спират, ако родителите откажат да ваксинират децата си.

Здравните ни показатели драматично се различават със средноевропейските. Вероятността за смърт на дете до 5-годишна възраст е три пъти по-висока в България в сравнение със средноевропейската, категоричен е Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.05 2015 в 20:58

Подмяната на автопарка в Спешните центрове е наложително, но не е най-важната стъпка, г-н Министър? Важен е човешкият фактор, защото апаратурата в линейките се обслужва от медицински персонал!!! Къде Ви е инвестицията в човешкия фактор, къде са обучените парамедици? То, няма медицински персонал, а Вие ми говорите за 10 легла за наблюдение във Филиалите, където работи по 1 долекарски екип / ами ако са на адрес,кой ще ги наблюдава, ха-ха-ха, сигурно Вие от МЗ.../. Пак недомислици, някакви!Комисионните са по-важни за МЗ от действителна реформа в Спешната помощ? Какво стана с промяната на нормативната уредба и стандарта "Спешна медицина". Изчакахме се вече...Пак каруцата пред коня...Докато се наумувате от МЗ, персонал няма да остане в Спешната....