Борисов: Дайте още седмица толеранс на Москов

Нели Чолашка Последна промяна на 13 май 2015 в 12:41 6312 5

Моля ви да проявим още малко търпение и кредит на доверие към министър Москов (Петър Москов, министър на здравеопазването), макар че в парламента е мода първият вот на недоверие, което и да е правителство, да е на тема здравеопазване.

За това призова премиерът Бойко Борисов по време на традиционния блицконтрол в отговор на въпрос на Тунчер Кърджалиев от ДПС за "псевдореформите" в сферата на здравеопазването.

Кърджалиев предупреди Борисов, че провалът на здравния министър ще е провал на за Москов, а за цялото правителство.

Борисов обяви, че ще започне отзад напред и напомни, че парите за здравеопазване се увеличават непрекъснато през последните години, а качеството на услугите - не, както и че в предишния мандат е сменил четирима министри на здравеопазването. Никой не се е справил.

"Само за последните 4-5 години в здравеопазването са се изляли 12-13-14 млрд. лв. - огромни суми, и би трябвало с качеството на услугата да няма никакви проблеми", коментира министър-председателят.

По думите му Петър Москов и екипът му са на път да направят нещо много смислено и да решат проблемите в сектора.

Той напомни, че проблемите са и в лекарствената политика и с дълговете на болниците, и с обществените поръчки.

"Рязко ми се разминава и моята представа, че от една страна болници, които непрекъснато се оплакват от липса на финансиране, всъщност държат по банките милиони. Някак си държиш пари за лихва, а в същото време отиваш да се оплакваш, че нямаш пари", даде пример Бойко Борисов.

Той обеща до 7-10 дни здравният министър да представи "схема и таблички" как ще изглежда реформата в здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.05 2015 в 00:17

Съгласен. Приемам да мине през модерация. И обещавам да не публикувам многократно един и същи коментар.

14.05 2015 в 00:14

"схема и таблички"...поредното дрън, дрън на премиера. Но, Борисов не е виновен, ние - хората, масата, електоратът, сме си такива. А на вас, дано добре да ви плащат, за "журналистиката".

13.05 2015 в 17:01

Извинявам се - редактирам си една дума - *мухЪли.

13.05 2015 в 16:58

И повече да му дадат - файда йок! Москов е обграден с абсолютно некадърни, мухлясали чиновници в министерството, които грам идея си нямат какво правят. Само идиоти могат да измислят сливане на центровете за психично здраве и онкоцентровете /бивши диспансери/ с МБАЛ. Това не е реформа, а имитиране на дейност, това не е реформа, а рушене. Москов да се съветва с хората от системата, а не с мухалите от министерството, които повече от 20 год. преливат от пусто в празно. В противен случай ще е поредния провален здравен министър!

13.05 2015 в 16:52

Проблемът не е в д-р Москов.
Цялата система е фундаментално сбъркана.
Докато,не се премине към индивидуални партиди по ЗО,с някакъв % за съпричастност,докато Държавата не е коректен осигурител,докато по линия на ТЕЛК и НЗОК,се източват десетки,стотици милиони.....не Москов,а Дядо Боже не ще оправи кашата.Както и да го въртят и сучат,истината е,че едните около 2 мнл.работещи българи,захранват ЗО с пари.Е,няма как да се получи аритметиката,за здравното добруване на 7 мнл.С пръдня,боя не става.Отделно,как НАП си събира дължимото.Отделно,как някой/редица примери имам пред себе си/,не се осигурява,защото Системата му била крива....Оланколу,Законът е за Задължително ЗО,не по харесване и симпатии.Той и жена му не плащат,но децата им ползват безплатните прегледи при ОПЛ,безплатните ваксини,болниците,Пирогов.....майка му и баща му,също,с рецептурните книжки.Кой плаща за тях?Аз,дето съще хич не съм на кеф от това Здравепогубване.