Много болници - малко кръв. Не достигат кръводарители в Бургас

OFFNews 23 февруари 2024 в 12:06 590 1

болница

Снимка УМБАЛ Бургас

Университетската болница в Бургас с единственото отделение по трансфузионна хематология

Сериозни проблеми с осигуряването на кръв и кръвни продукти има в отделението по Трансфузионна хематология в Бургаската университетска многопрофилна болница, което осигурява кръв за всички лечебни заведения в региона.

Проблемът ескалира, когато болниците поискат едновременно кръв за преливане при спешни операции. Такова напрежение е било създадено през последните две седмици. Проблемите са породени не от липсата на кръводарители, а на липсата на кръвен център, в който на място да се обработва дарената кръв, а не да се извозва до Стара Загора за обработка.

Според д-р Желязкова болниците в Бургас са 10, а 4 от тях са с интензивна хирургична дейност.

"На ден трябва да обслужваме между 20 и 30 операции. За всяка е нужно поне едно сакче кръв, понякога - и повече. Ако има интензивна оперативна дейност, ние се затрудняваме. Заради забавянето от транспорта, количествата кръв идват след момента на спешност. Тече процедура по създаване на кръвен център, който е крайно необходим. Надяваме се до 1-2 години да бъде построен", обясни тя пред Нова телевизия и допълни, че центърът би ускорил работата с 5-6 дни.

През декември 2023 г. Министерството на здравеопазването реши да бъде създаден Кръвен център в Бургас. В бюджета за 2024 г. Народното събрание гласува 5 млн. лева, с които да се осъществи първият етап – строежът на сградата. Това се случи след предложение от местната управа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

23.02 2024 в 13:20

Пред всеки център за кръвопреливане има симпатични отзивчиви загорели на слънцето доброволни кръводарители, готови за леко спонсорство да помогнат на желаещите да се сдобият с дефицитна донорска кръв без вампирски практики (ジ) ❤
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика