Създават Кръвен център в Бургас

OFFNews 21 декември 2023 в 09:57 1548 0

заседания

Снимка Областна управа Бургас

Областна управа

След години опити, обединяването на сили в последните месеци на 2023 г. даде своят резултат – Бургас ще има Кръвен център, съобщиха от Областната управа на морския град.

Това се случи след настояване на всички болници в региона, които на среща при областния управител през ноември заявиха, че нуждата от Център по трансфузионна хематология в Бургас вече е критична.

След срещата областният управител на Бургаска област Пламен Янев и РЗИ Бургас със съдействието на Община Бургас и д-р Желязкова изготвиха аргументирани предложения, които изпратиха до Министерството на здравеопазването.

В началото на месец декември на база тези предложения беше направена и първата стъпка – Министерството на здравеопазването реши да бъде създаден Кръвен център в Бургас. Вчера бе направена и втората крачка – в бюджета за 2024 г. Народното събрание гласува 5 млн. лева, с които да се осъществи първият етап – строежът на сградата.

Създаването на Кръвен център в Област Бургас е изключително важна крачка напред към подобряване на здравеопазването в региона и спасяването на човешкия живот. Това означава улесняване на кръводарителите и чакащите за кръвопреливане, по-бърза обработка на кръвта, за да стига тя своевременно до нуждаещите се, изготвяне на кръвни продукти, каквито в момента не могат да се правят тук.

„Това показва, че хубавите неща се случват, когато всички институции работим заедно и гледаме в една посока“, коментира областният управител Пламен Янев.

Той поднесе своите благодарности към всички, които прегърнаха създаването на Кръвен център Бургас като своя кауза: Министерство на здравеопазването, Община Бургас, РЗИ Бургас и неговият директор д-р Георги Паздеров, всички областни болници, началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Людмила Желязкова, на чиято аргументация се базираха всички писмени документи.

Групата бургаски депутати за пореден път доказа, че съюзи ли се в името на дадена кауза, може да постигне всичко – Любен Дилов, който превърна този въпрос в приоритетен в своята програма, г-н Петър Кънев, който в ключов момент показа, че опитът е нещо, което трудно може да бъде заменено, както и всички други заявили, че това е годината, в която Бургас ще получи своя Кръвен център - Цончо Ганев, Андрей Рунчев, Борис Аладжов, Галя Василева, Даниела Божинова, Димитър Найденов, Ешереф Ешереф, Жечо Станков, Ивайло Вълчев, Константин Бачийски, Севим Али, Фатме Рамадан, пишат от пресцентъра на Областната управа в Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика