Министър Хинков награди посланици на донорството

OFFNews 12 декември 2023 в 15:23 615 0

Посланици на донорството

Снимка Министерство на здравеопазването

проф. Христо Хинков с носителите на приза "Посланици на донорството"

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков връчи награди „Посланици на донорството“ на Александър Николов, Димитър Панайотов и Самуил Петков.

Младите мъже са създатели на проекта „Последният дар на човека“, посветен на донорството и трансплантациите. В края на септември те успяват да осъществят една своя цел и да превърнат България в първата страна в света с улица, кръстена на донор.

Тя се намира във варненския квартал „Аспарухово“, а на табелата е изписано името на Георги Николов. Георги е брат на Александър. На 20-ти септември 2015 г. той остава завинаги на 21 години, но дава шанс за живот на други четирима души.

Пред здравния министър Александър, Димитър и Самуил разказаха за своите планове как да развият проекта си, за да може повече хора у нас да научат за донорството и трансплантациите.

Във Варна кръстиха първата в света улица на името на донор

„Координаторите по донорство в лечебните заведения са изключително важни. Колкото по-мотивирани са те, толкова по-голям успех ще постигаме. Донорството трябва да се развива, защото за нас то е най-чистият и хуманен акт“, споделиха тримата наградени.

Една от най-важните ми задачи като министър е разделянето на Изпълнителна агенция по трансплантациите в самостоятелна структура. Вярвам, че това ще подпомогне процеса, но каквото и да правим, не бихме се справили без хора като вас. Адмирации за усилията и работата ви в подкрепа на донорството, обърне се към тях проф. Хинков.

Александър, Димитър и Самуил получиха почетни плакети и грамоти, като част от инициативата „Седмица на добрите новини“ в Министерството на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!