Във Варна кръстиха първата в света улица на името на донор

Нели Александрова 20 септември 2023 в 13:40 1195 0

Улицата, кръстена на името на Георги

Снимка Авторът

Улицата, кръстена на името на Георги

Преди осем години, през септември 2015 г., Георги Николов от Варна, студент последна година в Лондон, получава хеморагичен инсулт на площадката пред асансьора у дома си във Варна, докато се навежда да завърже обувката си. В болницата само за минути родителите му и брат му вземат единодушно решението да дарят органите му – сърцето, черния му дроб и двата му бъбрека. Спасяват четирима. Два дни по-късно органите на Георги са вече трансплантирани, а той остава завинаги на 21 години.

От днес улица във варненският квартал „Аспарухово“ носи неговото име.

Преди инцидента Георги никога не е имал сериозни здравословни проблеми и няма как да се знае, че коварна мозъчна аневризма в главата му е напът да се спука и сложи край на живота му. За аневризмите няма обяснима причина или симптоматика и в случая на Георги не е повече от лош шанс.

Следвайки законовата разпоредба, че в България улиците се кръщават само на починали хора с особени заслуги за обществото, тази новаторската идея носи името "Анонимните герои".

Преименуването на улица с име на донор е инициатива на граждани и създателите на проекта "Последният дар на човека", който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България. Негови създатели са братът на Георги – Александър Николов и съмишленикът му и приятел Димитър Панайотов.

Реализацията на проекта отнема 6 години. През това време двамата провеждат над 100 срещи с лекари, пациенти и семейства на донори в повече от 15 населени места. Снимат в 8 болници, присъстват на три трансплантации и стават свидетели на една донорска ситуация. Документалният разказ започва именно с историята на Георги. Последната глава от „Последният дар на човека“ излиза днес – в деня, в който смъртта на Георги позволява на четирима души да продължат да живеят.

България е на последно място по трансплантации в Европейския съюз. Едва 13 са реализираните донорски ситуации у нас през 2022 г., а чакащите – близо 1000. Ако се запази сегашното темпо, ще са необходими повече от 20 години, за да бъдат трансплантирани всички, чакащи към днешна дата.

През 2021 г. проектът „Последният дар на човека“ беше отличен в годишните награди „Героите“ на най-голямата платформа за доброволчество в България - TimeHeroes.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика