Медиците без ваксина ще се тестват и ще работят след представяне на сертификат

Ангел Марковски 20 октомври 2021 в 14:25 1664 0

Снимка БГНЕС

Александър Златанов

Около 60-70% от медиците вече са имунизирани. Останалите, които нямат ваксина, от утре ще се тестват и ще работят след представяне на „зелен сертификат“. Изказването на заместник-министъра на здравеопазването Александър Златанов е цитирано на фейсбук страницата на МЗ.

„За работещите в социалните домове смятаме да бъдем безкомпромисни, защото възрастните хора са изключително рискова група. Около 50% от служителите в социалните домове са ваксинирани. Тези, които нямат ваксина, смятаме да се тестват поне два пъти седмично, за да имат правото да работят в тази среда“, допълва Златанов.

„От задължението за представяне на „зелен сертификат“ за учителите се отказахме, защото министърът на образованието поиска малка отсрочка от 15 дни. Това е приемлива отстъпка, която не носи епидемичен риск. До 50% от учителите вече са имунизирани. Според заболеваемостта на конкретната община ще се взема решение за преминаване на учениците в дистанционна форма на обучение“, каза още заместник министърът. 

Златанов пояснява, че наличието на антитела не означава, че може да се получи „зелен сертификат“. Не е възможно да се контролират всички обекти по едно и също време за това дали хората влизат със „зелен сертификат“. От МЗ разчитат на самосъзнанието на хората.

90-95% от хоспитализираните и починалите са неваксинирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови