Маските и сертификатите - задължителни според заразата, реши здравната комисия

OFFNews 12 април 2022 в 18:06 1160 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Заседание на Комисията по здравеопазване

Маските, тестването, ваксинационните кампании и сертификатите могат да бъдат задължителни, ако инфекцията, която причинява епидемия или пандемия, го изисква. За това се разбраха депутатите от Комисията по здравеопазване, които приеха на второ гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето.

Промяната в предварително разгледания на първо четене законопроект беше внесена устно, преди началото на обсъждането, когато стана ясно, че народният представител проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" е оттеглил предложенията си, с които дописва забраните с "противоепидемичните мерки не могат да включват и задължителни ваксинационни кампании, задължителни тестове, носене на предпазни средства и всякакви форми на забранителни или разрешителни сертификати".

Първоначалните текстове даваха твърде общи правомощия на здравния министър да налага мерки и без извънредна епидемична обстановка, като единственото ограничение бе, че те не могат да включват забрана за влизане в страната, ограничение на придвижването и затварянето на обществени места и услуги.

Новите предложения бяха устно представени от заместник-председателя на комисията д-р Александър Симидчиев от "Демократична България" и предизвикаха възраженията на членовете от ГЕРБ-СДС, според които подобна промяна не може да бъде внасяна устно, че са получили въпросните текстове "20 минути по-рано".

След спор дали процедурата е нарушена, управляващите се позоваха на текст от правилника, според който комисията се произнася за недопустимост на такива предложения с решение.

Асен Балтов предложи решението да бъде отложено за четвъртък, за да се излезе с нови предложения, но идеята не срещна одобрение сред по-голямата част от присъстващите. 

Според представените от д-р Симидчиев предложения ограничителните мерки допускат задължителност на предпазни средства, ваксинация или въвеждането на документ за достъп до обществени места и услуги. Това ще става по национален план за действие в условията на пандемия, който ще трябва да изготвя Министерството на здравеопазването в срок до 30 дни след обявяване на извънредна епидемична обстановка. Той трябва да съдържа конкретни срокове и критерии за въвеждане на противоепидемични мерки, "според спецификата на разпространение на заразната болест".

От здравното министерство поискаха да бъде направено уточнение, какви точно ще са ангажиментите им, дали трябва да се разработва план за всяка отделна заразна болест, която може да се разпространи в страната. Началникът на кабинета на здравния министър доц. Васил Пандов определи предложенията като "амбициозна задача" и изрази съмнение, че ведомството ще успее да реагира в очакваните срокове, особено, ако става дума за нов причинител на заразата.

В отговор Симидчиев уточни, че план ще се прави за конкретно заболяване, затова тези планове не се фиксират в закона, а остават в МЗ, и когато се въведе извънредно положение се активират.

Очаквано, на предложенията се противопостави Елена Гунчева от "Възраждане", според която задължителните ограничителни мерки нарушават човешките права и дори внесе устно оттеглените от Андрей Чорбанов промени в законопроекта, които обаче не минаха гласуване.

Промените, които според д-р Ивайло Христов от "Има такъв народ" "балансират" текста и са "база, върху която МЗ може да изгради конкретен план" бяха приети с 10 гласа "за".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови