Мамолог: Възрастта и наднорменото тегло са рискови фактори за рак на гърдата

Когато жената усети, че има проблем, вече е късно, нужна е ранна диагностика, казва д-р Младен Младенов

OFFNews 24 ноември 2022 в 11:00 1174 0

медик

Снимка Pixabay

Една на 16 жени развива заболяването, показва статистиката

Възрастта и наднорменото тегло имат връзка с появата на рак на гърдата, коментира по БНР мамологът д-р Младен Младенов от болница "Св. София", който посочи, че една на всеки 16 жени развива заболяването.

По думите на специалиста при извършването на ежегодни прегледи се откриват тумори до 5 милиметра, които имат почти 100% ниво на излекуване. Лекарят посочи още, че в България има достъп до модерна диагностика и лечение.

„През последните 5 години има революция в терапията на онкологични заболявания. Пациентите в България също имат достъп до модерни молекули. Те се поемат от НЗОК. Има много млади специализанти и мрежата е добре покрита с експерти. Добро е и покритието със съвременни машини в лъчетерапията, каза д-р Младенов.

Мамологът очерта тенденциите в развитието на рака на млечната жлеза:

В цяла Европа има увеличаване на честотата на заболяването, но намалява смъртността. Има и изява в по-млада възраст – под 50 години. В Северна Европа и скандинавските държави заболеваемостта от рак на млечната жлеза е почти два пъти по-висока от нашата. В България тя е около 100 на 100 хиляди. Годишно около 4200 жени се диагностицират у нас.

Жените с много и ранни раждания, теоретично, са с по-нисък риск от заболяване. Употребата на алкохол пък повишава риска от възникването му. Генетичните фактори са малка част. Те могат да се изследват и прогнозират. Активна превенция не съществува. Можем да се намали рискът с контрол на теглото, обясни специалистът.

Доктор Младенов изтъкна важността на ранната диагностика.

В България няма национална скринингова програма. Тук имаме междинна форма. Личният лекар има задължението да изпраща пациентките си над 50-годишна възраст на мамография на всеки две години. Около 40% от жените у нас се диагностицират в първи стадии на болестта, когато тя е напълно лечима. Това става чрез образни изследвания – ехография и мамография. Улавянето навреме от самата пациентка е фикция. Когато тя усети, че има проблем, вече е късно.

Излизат все повече тестове и се проучват все по-големи групи от пациенти, вероятно в близките години ще имаме валидиран тест за ранна диагностика, обясни още докторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови