Лекарство за онкоболни изчезна от аптеките

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2019 в 09:11 3384 0

От два месеца на аптечния пазар в България липсва медикамента Имуран, който се използва за поддържаща терапия при автоимунни и онкологични заболявания, съобщи БНР като се позова на общопрактикуващия лекар д-р Зорица Папазян.

Лекарството имуран се използва ежедневно от пациенти с автоимунни и ракови заболявания, обясни д-р Папазян.

„Много хора го ползват и никога не е имало нужда да се запасяваме или презапасяваме с него, както е в случая. Оказа се, че това лекарство го няма вече от два месеца и няма никакъв внос. Не се знае дали ще има или няма да има“, каза тя.

От Министерство на здравеопазването уточняват, че медикаментът ще е наличен през октомври. Липсващото лекарство има безсрочно разрешение за употреба, но за него е постъпило уведомление през юли месец за временно преустановяване на продажбите до месец октомври по производствени причини.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства заявиха, че медикаментът е наличен в съседните на България страни. Изпълнителният директор Боряна Маринкова заяви, че е крайно време да има възможност за бърз внос на липсващи медикаменти.

„Да може всеки търговец на едро, който има разрешение за паралелен внос да ги внесе максимално бързо и да покрие потребностите на пациентите. Предложихме заради тази извънредна ситуация да ни се разреши да бъде внесено лекарството“, каза тя.

По данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за миналата година 158 лекарства са дерегистрирани, през 2017 г. те са били 327, а за периода от 2014-2017 г. - 1300.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови