КЗК отхвърли жалбата срещу електронния търг за лекарства за болниците

OFFNews 19 януари 2017 в 22:14 3664 0

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли жалбата срещу електронния търг за покупка на лекарства за болниците за следващите две години.

Обществената поръчка за търга за сумата 1.2 млрд. лева беше обявена от Министерството на здравеопазването. С търга ще се осигурят лекарства за близо 150 болници за следващите две години.

Жалбата беше внесена от един от големите дистрибутори на лекарства - "Медекс". Възражения срещу търга обаче представиха всички фармацевтични фирми и дистрибутори. 

Според КЗК искането за спирането на процедурата е неоснователно. 

"В настоящия случай жалбоподателят не е изложил конкретни мотиви, даващи основание за преценка, че интересите на страните и по-специално тези на жалбоподателя, ще бъдат увредени по необратим начин, който би могъл да бъде възпрепятстван чрез налагането на обезпечителната мярка“, посочва КЗК.

“Към настоящия момент КЗК не може да се произнесе по безспорен и категоричен начин дали има извършени нарушения, които водят до опорочаване на решението за откриване на процедурата, тъй като по този начин ще се стигне до предрешаване на спора по същество. По тази причина не може да се направи обосновано заключение доколко и в каква степен довършването на процедурата ще накърни интересите на жалбоподателя или на обществото като цяло“, се казва в решението на КЗК.

Според Комисията спиране на процедурата ще доведе до значително по-големи вреди за засегнатите страни от ползата от налагането ѝ.

Така Комисията отхвърля искането за временно спиране на търга. 

Определението на Комисията може да се обжалва пред Върховния административен съд. Ако ВАС го потвърди, електронният търг може да бъде подновен и вече ще зависи от служебния здравен министър дали това ще се случи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови