КНСБ са против заплатите в болниците да не се променят една година

OFFNews 29 май 2024 в 09:28 650 0

медицина

Снимка Pixabay

Заплатите в болниците

КНСБ не приема идеята на здравното министерство - размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година. Те настояват това запазване да действа няколко месеца, до подписването на нов колективен трудов договор.

Съгласие за такъв все още не е постигнато, а работодателските организации продължават да искат премахване на глобите за болници, които по обективни причини не могат да осигурят минималните договорени заплати за персонала си, съобщи БНР.

От министерството предлагат минималните прагове от 2000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар да действат още година. Това са стойности от изтеклия през април колективен трудов договор за здравеопазването.

От КНСБ обаче не са съгласни с фиксирането на такъв срок в условията на трудно случващи се преговори с работодателите.

"В момента, в който кажем, че е за една година, подписвайки май месец, те ще искат да преговарят с нас догодина по същото време", коментира д-р Пламен Радославов от здравната федерация на синдиката.

КНСБ остават в протестна готовност и очакват от работодателските организации да представят анализ какъв е възможният ръст на заплатите на отделните категории медицински персонал.

"Ако ние сме казали примерно, че основната заплата от 1000 лева искаме да стане 1200, нека те ни кажат какво могат да дадат и да седнем да преговаряме", казва Радославов.

От болничните организации, които участват в преговорите, настояват за създаване на работна група, която да направи преглед на състоянието на лечебните заведения, които не са успели да осигурят минималното заплащане по изтеклия договор и това да е базата за продължаване на преговорите.

По-рано изпълняващият длъжността управител на Здравната каса Момчил Мавров обясни, че поради липсата на действащ колективен договор фондът не може да налага санкции на болниците за неосигурени минимални възнаграждения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх