Кацаров: Ако продължи да расте броят на приетите в болница, може да се затегнат мерките

Здравноосигурените пациенти не заплащат нищо в ковид-зоните, напомни министърът на здравеопазването

OFFNews 05 октомври 2021 в 15:12 2366 0

Снимка Архив/БТА

"Ако продължава да се увеличава броят на хоспитализираните и на приетите в интензивните отделения, може да се наложат допълнителни противоепидемични мерки. Ситуацията засега е под контрол, добре организирана, няма хаос и се наблюдава много внимателно." Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров, по време на здравен форум, предаде БТА.

През последните две седмици има натиск върху здравната система, но засега не се налага разкриването на повече легла за лечение на деца, заразени с COVID-19, съобщи той.

Кацаров посочи, че има области в страната, в които само една болница приема заразени с COVID-19 и при запълване на капацитета ѝ, е възможно пациентите да бъдат лекувани в болници извън съответната област.

Не би трябвало да има проблем при изписването на лекарства в ковид-зоните, допълни още министър Кацаров. В ковид-зоните прегледите и лекарствата са безплатни за здравноосигурените пациенти. Ако от пациентите се изисква плащане, сигналите трябва да се изпратят към Изпълнителна агениця "Медицински надзор", посочи още той. Кацаров припомни, че здравнонеосигурените пациенти ще бъдат преглеждани в ковид-зоните безплатно, но няма да получат безплатни лекарства.

Огромните проблеми в момента са негативните нагласи към ваксинацията срещу COVID-19 и недофинансирането на здравната система, подчерта той. По думите му трудно ще се преодолее нагласата към ваксините срещу коронавирусната инфекция.

Здравната система очевидно е в много лошо състояние заради тежко недофинансиране и небалансиране, каза още министър Кацаров. Той изрази надежда политическата криза да свърши в близко бъдеще и Народното събрание да започне да работи. 

Реформата няма да е успешна, ако не се премахне монополът, свързан със здравното осигуряване, изрази личното си мнение министър Кацаров. По думите му това би подобрило качеството на предлаганите услуги, конкуренцията и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови