Личен лекар от Кюстендил: Никой не се интересува от COVID зоните. Какъв е смисълът от тях?

Стресът на пациентите от COVID-19 е толкова голям, че безплатните лекарства са последната им грижа, твърди д-р Силвия Стефанова

OFFNews 24 септември 2021 в 10:26 5781 1

"Никой от пациентите не се интересува от COVID зони. Бих искала да попитам здравния министър какъв е смисълът от тях? Може би в по-големите градове има нужда, но тук всеки търси личния си лекар. Това каза по bTV д-р Силвия Стефанова, общопрактикуващ лекар от Кюстендил.

Според нея издържаният от общината триажен център е напълно достатъчен, тъй като в него се тестват хора със симптоми на COVID-19 и болните с коронавирусна инфекция се лекуват по утвърдената вече практика.

Д-р Стефанова коментира и списъка с безплатни лекарства за коронавирус, утвърден от здравното министерство. Според нея списъкът е неадекватен и е правен от хора, които никога не са лекували COVID болни. Медикаментите, които са включени в него, са малко, а друга част от тях не би трябвало да се прилагат в домашни условия. Според нея пациентите не се интересуват от безплатните лекарства.

"Не мога да кажа дали това е проблем. Според мен не е, защото пациентите получават помощ, макар че са дискриминирани по отношение на получаването на безплатни лекарства. Имаме списък в компютрите, но сме лишени от тази възможност не зная защо. Стресът от COVID-19 е толкова голям, че безплатните лекарства са последната им грижа“, посочи семейният лекар. 

Тя беше категорична, че ако се даде право на личните лекари да изписват безплатни лекарства, първо трябва да се обсъди списъкът.

Д-р Стефанова каза още, че ежедневно през практиката ѝ преминават около 15-20 пациенти със симптоми на коронавирус. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

1

dormycum

24.09 2021 в 11:14

...малко в повече са 20 пациента на ден,ама айде....то и ОПЛ-то като правило го няма(особено за Ковид-болни),а министъра не може да вкара болните в ковид-зоните,това си е работа на пациентите и ОПЛ-тата.....грижата за хората е задължение на докторите и нема какво да се правят на шуштери и само да прилапват едни пари...кой,ако не ОПЛ-то може да убеди пациентите си да се имунизират....да де,ама 50% от тях измислят всякакви глупости само и само да не поставят ваксините....какъвто народа,такива му и докторите....