Кардиолог: Леките степени на хипертония могат да се контролират с намаляване консумацията на сол

OFFNews Последна промяна на 17 май 2022 в 09:16 595 0

При по-млади хора, с лека степен на артериална хипертония, е достатъчно да се намали консумацията на сол под 5 г дневно, за да се нормализират стойностите. У нас потреблението на готварска сол е около 12 г, посочи доц. Стефан Найденов, кардиолог от Александровска болница.

По думите на специалиста самолечението е опасно, тъй като симптомите може да са признак за друго заболяване, например ниско кръвно, и състоянието да се влоши още повече.

Каква е статистиката?

При почти 40% от пациентите хипертонията се открива случайно, при друг преглед. При други други 20% - по време на профилактичен преглед при личния лекар. Едва 15% разбират, че имат заболяването заради някакви оплаквания.

Между 40 и 50% са хипертониците сред населението на възраст над 40 г. почти всеки втори е с високо кръвно с нарастване на възрастта. При хората над 60 г. хипертониците са 60%, каза специалистът.

Кои са рисковите фактори?

Има генетично предразположение, но само то не е достатъчно, обясни доц. Найденов. Намалената физическа активност, затлъстяването, прекомерната консумация на сол, психосоциалният стрес също са рискови фактори, допълни той.

Кога да мерим кръвното си?

При лица под 18 години, без симптоми, е достатъчно измерването на артериалното налягане веднъж на 5 години. След тази възраст - веднъж на 3 г. Хората, които имат кръвно 130/85 (т. нар. предхипертоници), трябва да мерят кръвното си поне веднъж годишно. Много по-често се следят стойностите при хипертониците с кръвно 140/90.

Хипертонията е хронично заболяване, но може да се контролира, обобщи доц. Стефан Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови