Как да избегнем синдрома на Коледната депресия

OFFNews 28 декември 2022 в 09:32 2021 0

д-р Йоанна Маринова

Снимка ВМА

д-р Йоанна Маринова, клиника „Психиатрия и военна психология” на ВМА

Нивата на стрес да са завишени около празниците, поради организацията, която изискват – различни приготовления, пазаруване, готвене, големи разходи, идеи за подаръци, пътувания и други, коментира лейтенант д-р Йоанна Маринова, част от екипа на клиника „Психиатрия и военна психология” на ВМА.

Позитивни данни, установени в проучвания, сочат обаче, че повечето хора всъщност се справят с тези предизвикателства и периодът след празниците е този, в който оплакванията от понижено настроение са по-чести от обичайното. Най-честата съобщавана причина за по-изразени симптоми на депресия по празниците е самотата и изолацията.

Няколко практични съвета за справяне с предизвикателствата на празниците:

Наблюдавайте се и бъдете съзнателни към чувствата си. Не се насилвайте да сте щастливи само защото са празници. Ако не се чувствате на върха, дайте си време и пространство за почивка, направете нещо за себе си, споделете чувствата си с близък от семейството или приятел.

Нормализирайте очакванията си: не забравяйте, че въпреки представите ни за „магична Коледа“, това е просто период от годината.

Не захвърляйте напълно здравословните навици. Нагласата ни за тези „необикновени и специални дни“ може да бъде подхлъзваща - да се впуснем в ежедневни преяждания и прекомерна алкохола употреба, да не се наспиваме достатъчно или да спим прекалено много. Балансираният режим е неизменна част от запазването на доброто настроение.

Направете организация за нещата, които трябва да свършите. Не оставяйте пазаруването, купуването на подаръци и други за последния момент.

Направете разчет на финансите за следващите 1-2 месеца. Обичайно е джобът ни да е олекнал по празниците, но това не трябва да ни отчайва.

Направете план как да спестите или да компенсирате похарченото.

Не поемайте обещания, които няма да спазите. Около края на годината се замисляме за онези радикални и невероятни промени, които ще направим със себе си през новата година. Поставяйте си реалистични цели и не забравяйте, че истински исканата промяната не започва от утре, а от днес!

Не на последно място - наслаждавайте се на моментите с близките ви хора. А за онези, които работят по празниците – споделете хубавите мигове с колегите, защото в този момент – те са вашето семейство!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови