Израел откри първата в света кръвна банка, защитена от ракетни удари

OFFNews 04 май 2022 в 08:52 792 0

Снимка Pixabay

В Израел е открита първата в света подземна кръвна банка, защитена от ракетни удари, съобщи вчера израелската служба за неотложна медицинска помощ "Маген Давид Адом" (МДА), цитирана от ДПА.

Сградата е в град Рамла, разположен между Тел Авив и Ерусалим. Тя е била открита церемониално в понеделник вечерта, но ще започне да функционира по-късно през тази година, каза говорителка на МДА.

Според ведомството задачата на този национален център за кръвни услуги е "да защити стратегическите кръвни резерви на Израел от ракетни, химически и биологически атаки, както и от земетресения". Вестник "Джерусалем пост" твърди, че в новата институция могат да се съхраняват около половин милион кръвни единици.

Сградата на кръвната банка е на шест етажа, от които три са под земята. Конструкцията е с дебели бетонни стени и е снабдена с предпазни механизми срещу евентуални биологически или химически нападения. Досега службите за спешна медицинска помощ в Израел бяха принудени по време на ракетни атаки да местят в убежища своите запаси от кръв.

Организацията "Американски приятели на Маген Давид Адом" е поела 135 милиона долара от разходите за изграждането на центъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!