Израел: Няма особена полза от четвърта доза ваксина при Омикрон

Заразените пренасят инфекцията, нужни са ваксини от ново поколение, изтъкват авторите на проучването

OFFNews 18 февруари 2022 в 09:20 1624 17

Изследване в Израел показа, че защитата от варианта Омикрон почти не се влияе от четвърта доза ваксина срещу COVID-19, съобщи ДПА.

След четвъртата доза антителата на здравните работници, участвали в изследването, са се върнали към нива като след третата инжекция. Случаите на зараза пак са били чести.

Разболелите се медици са имали предимно леки симптоми, но вирусният товар при повечето е бил висок и те са били потенциално заразни. Данните показват, че четвъртата доза не повишава имунитета, а само го връща към най-високите нива.

В заключение авторите казват, че "ниската ефикасност за предотвратяване на заразяване с лек или асимтоматичен Омикрон и потенциалът на заразилите се да предават инфекцията показват, че е необходимо спешно разработване на ваксини от следващо поколение."

"Тези данни от Израел са по-скоро срещу четвърта доза за всички", написа германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах в Туитър.

За по-възрастните и уязвими хора обаче четвъртата доза ще е по-скоро полезна заради предполагаемия ефект срещу тежки симптоми и смърт, изтъкват авторите.

За изследването група от около 150 души са получили четвърта доза ваксина на "Пфайзер"/"Бионтех", а друга група от около 120 участници са получили ваксината на "Модерна". Показателите са сравнени с контролни групи от хора с три дози.

Резултатите от изследването още не са рецензирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

16

случайно прочетох

19.02 2022 в 11:55

А след 142-та доза как ще е? :–)))))))))))))))))))))

1331

11

ваксиниран

19.02 2022 в 00:58

Със сигурност, телущите ваксини не са достатъчно добри. Ти, брат, обаче, говореше същите неща и когато ваксините бяха супер добри и защитаваха на 80-80%. Така че ти, брат, бодейки антиваксър, си просто нещастник, който няма смисъл да слушаме.